Πολιτιστικα

2016 ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ Β’ΜΕΡΟΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ  « ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ»(Συνέχεια  Β.)

Η ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ πραγματοποίησε, στην Λέσχη της, την Δευτέρα 7/12
στα πλαίσια των ΦΙΛΙΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ εκδήλωση με θέμα :
«Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ» των ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ και ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Ομιλητές ήταν οι: Δήμητρα (Τούλη) Νικολάου και ο Χρήστος Νικολάου. Η Δήμητρα Νικολάου αναφέρθηκε στην δημιουργία του ποιήματος από τον Ρίτσο και πώς εμπνεύστηκε από την φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη το Μαίο του 1936 με την Μάνα του διαδηλωτή Τάσσου Τούση να κλαίει τον Γιό της, μετά την δολοφονία του κατά τα επεισόδια που ακολούθησαν την διαδήλωση . Στην συνέχεια απήγγειλε ποιήματα του επιταφίου με την πρέπουσα συγκίνηση. Ακολούθησε ο Χρήστος Νικολάου ο οποίος αναφέρθηκε στην μελοποίηση των οκτώ από τα
είκοσι ποιήματα του Επιταφίου, από τον Μικη Θεοδωράκη, η οποία απετέλεσε ΟΡΟΣΗΜΟ για την Ελληνική Λαϊκή Μουσική, αφού ήταν ο πρώτος που αποπειράθηκε να μελοποιήσει μεγάλο Ελληνα ποιητή με τεράστια επιτυχία.
Τέλος ακολούθησε η ακρόαση των μελοποιημένων ποιημάτων με τα απαραίτητα σχόλια. Κατά ομολογία των παρευρισκομένων σε μία κατάμεστη αίθουσα, η εκδήλωση ήταν άκρως επιτυχημένη.

Σχόλιο της κυρίας Παπαδουλή: Η κυρία Τούλη Νικολάου ανέλυσε και απήγγειλε τον “ΕΠΙΤΑΦΙΟ” του Γιάννη Ρίτσου, με πληρότητα και συγκινητική αισθαντικότητα. Ο κύριος Χρήστος Νικολάου παρουσίασε και επέλεξε όπως πάντα, με επιτυχία, το  μελοποιημένο το έργο.

Σχόλιο της κυρίας Μαρίας Μπονίκου: Ολοι οι παρευρισκόμενοι συγκινήθηκαν τόσο από την απαγγελία της κας Τούλης Νικολάου, όσο και απο τα μελωποιημένα τραγούδια που επέλεξε ο κος Χρήστος Νικολάου.

Κείμενο  Χρήστος Νικολάου

Σχόλια: Ελένη Παπαδουλή και Μαρία Μπονίκου

Φωτογραφίες Μαρία Μπονίκου

ritsosatsea-150x150images11images-150x129

 

Maria Bonikou

7 Δεκεμβρίου, 2016

No comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *