ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟY

Ανατρέχοντας στα αρχεία της ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ και τις έγκυρες πληροφορίες μας.

Η Περιηγητική ιδρύθηκε το 1956 και είναι από τα παλαιότερα μετα-κατοχικά μη κερδοσκοπικά σωματεία στο Χαλάνδρι…..ίσως το παλαιότερο.

Το 1956 ο Νικόλαος Παπαδόπουλος, ένας δικηγόρος με ανοικτό μυαλό ίδρυσε την “ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗΝ ΕΝΩΣΙΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ” με σκοπό να πραγματοποιούνται μέσω αυτής, οργανωμένες εκδρομές με φθηνό εισιτήριο και έτσι οι Χαλανδραίοι να γνωρίσουν τις ομορφιές της Ελλάδας, τους αμέτρητους ιστορικούς τόπους της πατρίδας μας και να απολαμβάνουν τις καταγάλανες παραλίες και τα πανέμορφα βουνά.

Η ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ λοιπόν γίνεται η αιτία ώστε οι Χαλανδραίοι, μετά τα δεινά της Κατοχής και του Εμφυλίου, για πρώτη φορά το 1956, να βγούν από το καβούκι τους και να ανασάνουν τον αέρα της ελευθερίας και της συντροφικότητας….
Γιατί δεν είναι μόνο η βόλτα με το πούλμαν και οι περιηγήσεις στα αξιοθέατα, αφού συγχρόνως αναπτύσεται η συντροφικότητα και με τον καιρό δημιουργούνται οι παρέες και οι φιλίες που έμειναν αλώβητες στο πέρασμα του χρόνου.

Αξέχαστες θα μείνουν οι στιγμές της εποχής εκείνης όπως:
Το κόψιμο της Βασιλόπιτας, που γινόταν συνήθως σε κάποια από τις ταβέρνες του Χαλανδρίου.
Οι αποκριάτικες συνεστιάσεις, με τις ξεκαρδιστικές μεταμφιέσεις και
Οι καντάδες και τα τραγούδια με το γλυκύτατο ντουέτο Καρούσος- Δράκος και τους άλλους, που συμπλήρωναν τις διασκεδάσεις και συντρόφευαν τιςεκδρομές.
Για πολλούς, οι ώρες της σχόλης αποκτούν νόημα και η ενασχόληση με την ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ σκοπό ζωής. Τα μέλη περιμένουν πώς και πώς να γίνει εκδρομή και να ξεδώσουν από την καθημερινότητα.
Εκείνα τα χρόνια δύσκολα θα βρεις Χαλανδραίους με ενδιαφέροντα, που να μην πέρασαν από την ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ.

Απλοί άνθρωποι αλλά και στελέχη της τοπικής κοινωνίας, ήταν εκείνοι που με την παρουσία τους προσέδωσαν αίγλη και κύρος στις εκδρομές και τις άλλες εκδηλώσεις.

Οι δήμαρχοι Μάνος Καρελάς, Δημ. Κωτσόπουλος, Νικ. Πέρκιζας, αλλά και άλλοι επίλεκτοι πολίτες, όπως οι Σπύρος και Νίκος Ασημακόπουλος, Διον. Κεφαληνός, Κίμωνας και Νίκη Ξένου και πάρα πολύ άλλοι και ανάμεσά τους οι παπούδες μας… οι γονείς μας …..οι συγγενείς μας ….και οι φίλοι μας….

Ο Νικ.Παπαδόπουλος συνέχισε να είναι Πρόεδρος για περισσότερα από 10 χρόνια και ήταν αυτός που έβαλε τις βάσεις, ώστε η Περιηγητική να γίνει το στέκι των Φυσιολατρών του Χαλανδρίου.
Βέβαια η ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ συνέχισε το έργο της και μετά τον Νικ. Παπαδόπουλο με σημαντικούς Προέδρους που κινήθηκαν προς την σωστή κατεύθυνση όπως:

Οι Καρούσος, Αθανασούλας., Ανδρέας Πέρκιζας ( πατέρας του δημάρχου) Διοβουνιώτης. Δράκος, Σωτηρόπουλος, Νιτσόλας, Γυφτογιάνης, Καραπιδάκης, οι οποίοι έβαλαν το λιθαράκι τους για τη συνέχιση και την παραπέρα βελτίωση συνεπικουρούμενοι από αξιόλογους συμβούλους.

‘Ομως η «ανάπτυξη» και ο «εκσυγχρονισμός» που ακολούθησαν, έφεραν και κάποια αρνητικά αποτελέσματα, τα οποία στην συνέχεια οδήγησαν στην απαξίωση και τον μαρασμό την ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ τα χρόνια που ακολούθησαν.
Ήδη από την δεκαετία του 80 τα Ι.Χ. άρχισαν να κατακλύζουν τους δρόμους και συνεχώς να αυξάνονται σε σημείο σήμερα κάθε οικογένεια να έχει 2 και 3 αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ανάγκη για φθηνές εκδρομές με πούλμαν.

Αν συμπεριλάβουμε και την αστυφιλία που δημιουργήθηκε με τον ερχομό στο λεκανοπέδιο εκατομμυρίων Ελλήνων οι οποίοι στοιβάχθηκαν στις πολυκατοικίες, έχουμε σαν επακόλουθο την σταδιακή αποξένωση….

Ακόμη η κακώς εννοούμενη «ευμάρεια»….. φέρνει στους νεοέλληνες νέες συνήθειες, όσον αφορά τον τρόπο της διασκέδασής τους.

Με επακόλουθο να μη θέλουν να στοιβάζονται σε πούλμαν με φτωχούς ανθρώπους…

Όταν με τα Ι.Χ. τους μπορούν να πηγαίνουν όποτε και όπου θέλουν…

Όταν μπορούν να σταματάνε όπου τους κάνει κέφι…..και όση ώρα θέλουν….

Να αδιαφορούν για τα αξιοθέατα….. και να σπεύδουν στα φαγάδικα…

και στο κάτω-κάτω της γραφής να μην έχουν κανένα αρχηγό πάνω από το κεφάλι τους…

Άλλη μία έκφραση του ατομικισμού…

Το τέλος της συντροφικότητας…

Οι μεγάλες παρέες παύουν να υφίστανται…

Γίνονται μικρότερες, όπου επικρατεί η μετριότητα των επιλογών και η επίδειξη πλούτου….

Μετά από αυτή την εξέλιξη, τα μέλη της ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗΣ αρχίζουν να λιγοστεύουν και με τον καιρό απομένουν κάποιοι πιστοί συνταξιούχοι.
Έτσι ένα σωματείο με Ιστορία και σημαντικότατη δράση περιέρχεται με τον καιρό σε μαρασμό…και κινδυνεύει να διαλυθεί….

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Το 1997 μια ομάδα νεότερων Χαλανδραίων που είχαν στην καρδιά τους την Περιηγητική από τους πατεράδες τους, αποφασίζει να ασχοληθεί με την ανανέωσή της.

Οι φίλοι:
Χρήστος Νικολάου, Γιώργος Καρανικόλας, Κώστας Κουράσης, Μίμης Μπούφης και Γιάννης Δρακούλης, πίνοντας το ουζάκι τους στο στέκι του Θωμά, αποφασίζουν να ασχοληθούν με την επανίδρυση της ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗΣ.

Το σκεπτικό τους ήταν, ότι δεν έπρεπε να χαθεί ένας σύλλογος με τέτοια Ιστορία και ότι θα μπορούσαν να τον επαναδραστηριοποιήσουν βάζοντας θελκτικά κίνητρα.
Στο κάλεσμα τους βρέθηκαν και τα νέα μέλη….

Μία ομάδα γυναικών που συμετείχε στα σεμινάρια αυτογνωσίας του Δήμου

και στην συνέχεια και άλλοι Χαλανδραίοι και φίλοι από γειτονικά προάστια με ενδιαφέροντα και με ανεπτυγμένο το πνεύμα της ομαδικότητας,

θέλησαν να ασχοληθούν με την αναγέννηση του σωματείου και να βάλουν τις βάσεις για την μετέπειτα πορεία του.

Το νέο Δ.Σ. που προήλθε από αυτή την προσπάθεια προχώρησε σε μία πραγματική αναγέννηση της Περιηγητικής, όπως βλέπουμε

αναλυτικά στις εκδρομές και τα πολιτιστικά που ακολουθούν σε ξεχωριστή παράθεση.