Εκδρομες

2023 ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ

2023 ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ

Την Τετάρτη 05.04.23 επισκεφθήκαμε το Φράγμα της Λίμνης του Μαραθώνα

Η Λίμνη του Μαραθώνα ήταν το κυριότερο απόθεμα νερού για την ύδρευση της Αθήνας από το 1931, οπότε άρχισε να δίνει νερό, μέχρι το 1959. Το 1959 άρχισε να λειτουργεί σύνδεση παροχής από τη λίμνη Υλίκη, ενώ από το 1981 το περισσότερο νερό για την ύδρευση της ελληνικής πρωτεύουσας προέρχεται από την τεχνητή Λίμνη του Μόρνου.

Το Φράγμα του Μαραθώνα είναι φράγμα επί του ποταμού Χαράδρου, στο σημείο που διασταυρώνεται με τον ποταμό Βαρνάβα και απέχει 8 χλμ από την πόλη του Μαραθώνα. Το φράγμα κατασκευάστηκε τα έτη 1926-1929 για να καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες της πρωτεύουσας των Αθηνών, ενώ στην εποχή του προβλήθηκε κατά κόρον ως παράδειγμα του εκσυγχρονισμού της χώρας.

Το φράγμα του Μαραθώνα θεωρήθηκε μείζον κατασκευαστικό έργο για την εποχή του, συμβολίζοντας τον εκσυγχρονισμό της χώρας.[1][5] Λόγω της εγγύτητάς του με την πόλη του Μαραθώνα, προβλήθηκε έντονα η αρχαιολογική αξία της περιοχής, ενώ η σύγχρονη κατασκευή -η μεγαλύτερη των Βαλκανίων στις ημέρες του- σηματοδότησε το συνεχές του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας, αλλά και την ανθρώπινη επιβολή έναντι της φύσης. Ένα αντίγραφο του Θησαυρού των Αθηναίων στη βάση του φράγματος, συμβολίζει τη σύνδεση αυτή του παρελθόντος με το παρόν, συνοδευόμενο από αναθηματική επιγραφή. Η δε πρόσοψη του φράγματος καθώς και άλλες εμφανείς κατασκευές επενδύθηκαν με πεντελικό μάρμαρο, το κατ’ εξοχήν υλικό κατασκευής του Παρθενώνα.[1][5][9

Μεταξύ των δραστηριοτήτων που απαγορεύονται, περιλαμβάνονται και οι βουτιές! Πιο συγκεκριμένα, «απαγορεύεται η κολύμβηση, ιστιοπλοΐα, κ.λ.π. ψυχαγωγικές δραστηριότητες, καθώς και το κυνήγι μέσα στις λίμνες Μαραθώνα, Σταμάτας, Υλίκης, Παραλίμνης και Μόρνου, καθώς και στα ανοικτά τμήματα των αγωγών Υλίκης -Μαραθώνα και Μόρνου- Διυλιστήρια».

Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση στην απόφαση του ’83, είναι ότι ανάμεσα στις επιτρεπόμενες δραστηριότητες περιλαμβάνεται και το… ψάρεμα -και μάλιστα με τη μορφή της επαγγελματικής αλιείας.

Μετά το Φράγμα πήγαμε με το πούλμαν για φαγητό στην ταβέρνα ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΩΣ  στο Ανω Σούλι

Μετά απο το καλό φαγητό το πούλμαν μας μετέφερε στην Νέα Μάκρη για περίπατο καφέ και λουκουμάδες

Η παραλία της Νέας Μάκρης είναι ιδανική για περίπατο παράλληλα με την θάλασσα.

Μετά τον περίπατο καφές και λουκουμάδες στον Ναυτίλο

Ευχαριστούμε την Πρόεδρο Σοφία Προβελεγγίου για την οργάνωση και πραγματοποίηση της εκδρομής καθώς και όλο το ΔΣ

Ευχαριστούμε επίσης όσους συμμετείχαν στον όμορφο αυτόν περίπατο.

Στοιχεία απο το wikipedia

Επιμέλεια ιστοσελίδας, φωτογραφίες και σχόλια ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΝΙΚΟΥ

 

Maria Bonikou

23 Απριλίου, 2023

2 comments

2 Comments

  1. Πρόβελεγγιου σοφια says:

    Ως συνήθως εξαιρετικό κείμενο και φωτογραφιες

  2. Λευκοθέα says:

    Πολύ ωραία ημέρα για όλους μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *