Εκδρομες

2022 ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

2022 ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

7,8 και 9 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η εκδρομή στο Μεσολόγγι

Ο καιρός και τις 3 ημέρες ήταν φανταστικός.

Μεσολόγγι

Μεσολόγγι.JPG

Το Μεσολόγγι είναι πρωτεύουσα της δυτικής Στερεάς Ελλάδος[, ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και αποτελεί έδρα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Η πόλη είναι κτισμένη στον προσχωσιγενή βραχίονα που σχηματίζεται ανάμεσα στην ομώνυμη λιμνοθάλασσα και στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας, βρίσκεται 247 χλμ. δυτικά της Αθήνας και σε απόσταση περίπου 37 χλμ. νοτιότερα του Αγρινίου και 34 χλμ. δυτικότερα του Αντιρρίου.

Ο πληθυσμός του Καλλικρατικού δήμου, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα της Απογραφής του 2011, ανέρχεται σε 34.416 κατοίκους, ενώ της πόλης σε 12.785 μόνιμους κατοίκους.

1η ημέρα 

εγκατάσταση στο ξενοδοχείο Liberty στο κέντρο της πόλης. Μετά επίσκεφτήκαμε το αξιοθέατο με ξενάγηση.

Κήπος των Ηρώων

Ο Κήπος των Ηρώων βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Μεσολογγίου. Πρόκειται για μια έκταση σχεδόν δεκατεσσάρων στρεμμάτων στην οποία κατά την διάρκεια της μάχης για ανεξαρτησία αγωνίστηκαν και θάφτηκαν οι μαχητές της φρουράς της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

Ο Τύμβος των Πεσόντων

Τον Οκτώβριο του 1838, με την παρουσία του Όθωνα και της Αμαλίας, πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των οστών των θανόντων και η επίσημη τοποθέτησή τους στον Τύμβο όπου είχαν φτιάξει. Παράλληλα ανακατασκευάστηκε το πέτρινο τείχος περιμετρικά του Ηρώων το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα. Την ίδια περίοδο μεταφέρθηκαν και τα οστά του Μάρκου Μπότσαρη από το σημείο όπου είχε ενταφιασθεί πριν από την Δεύτερη Πολιορκία και τοποθετήθηκαν σε υπερυψωμένο μνημείο, ενώ στη συνέχεια επάνω στο τάφο τοποθετήθηκε το άγαλμα η Ελληνοπούλα ή κατ’ άλλους η Παιδούλα.

Το 1858, οι βασιλείς Όθων και Αμαλία, αφού βοήθησαν για την δεντροφύτευση και διαμόρφωση του χώρου, δώρισαν το μαρμάρινο λιοντάρι που τοποθετήθηκε στο πάνω μέρος του Τύμβου. Από τον Απρίλιο του 1859 μέχρι και σήμερα πραγματοποιείται κάθε χρόνο το βράδυ του Λαζάρου και το πρωί των Βαΐων πένθιμη πομπή που ξεκινά από τον Άγιο Σπυρίδωνα και καταλήγει στο Μνημείο των Πεσόντων.

Σήμερα στο Κήπο βρίσκονται 69 μνημεία Ελλήνων και Φιλελλήνων καθώς και πάρα πολλοί σταυροί πεσόντων Μεσολογγιτών.

Τα μνημεία του Κήπου αποτελούν ιστορικά και καλλιτεχνικά έργα μεγάλης σημασίας που παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο.

 

 

Μετά τον Κήπο των Ηρώων περπατήσαμε στους πεζόδρομους της πόλης όπου υπάρχουν πολλά καφέ, ταβέρνες, μαγαζιά κλπ. Φαγητό στην Ψαροταβέρνα Δημητρούκας.

 

 

ΤΟΥΡΛΙΔΑ

 

Το απόγευμα μεταβήκαμε με το πούλμαν στην τοποθεσία Τουρλίδα είναι κατοικημένη νησίδα του Πατραϊκού κόλπου. Διοικητικά ανήκει στο Μεσολόγγι από το οποίο απέχει 5 χιλιόμετρα. Εδώ βρίσκεται και η λεγόμενη “Μαύρη Αλυκή” του Μεσολογγίου, σε αντιδιαστολή με τη “Λευκή”, λόγω της χαμηλότερης ποιότητας αλατιού που παράγεται .

Από εκεί θαυμάσαμε το ηλιοβασίλεμα, Ο ξεναγός μας εξήγησε πως δημιουργήθηκε η νησίδα με επιχωματώσεις  και μαλιστα απέναντι φαίνονται  η Κεφαλονία και πιο μακρυά η Ζάκυνθος.

Μόλις νύχτωσε βγήκε και το πανέμορφο φεγγάρι

Καθήσαμε στο εξοχικό μαγαζί Tourlida Beach όπου θαυμάσαμε την λιμνοθάλασσα, το φεγγάρι, ήπιαμε καφεδάκι, ουζάκι και αναψυκτικά. Τέλεια παρέα.

 

Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο και αργότερα μεταβήκαμε παρέες- παρέες πάλι στους πεζόδρομους όπου και δειπνήσαμε.

2η ημέρα

Μετά το πρωινό μετάβαση με το πούλμάν στο

Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης – Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου

Εργο του Θ. Βρυζάκη, “Η Εξοδος του Μεσολογγίου”

Η Συλλογή του περιλαμβάνει πίνακες αυθεντικούς και αντίγραφα από σκηνές της Εξόδου του Μεσολογίου, προσωπογραφίες φιλελλήνων και Ελλήνων οπλαρχηγών, γκραβούρες αυθεντικές του 1837 του Αγγλου Friedel, όπλα του 1826, νομίσματα και μετάλλια, γύψινες προτομές από τους πέντε Μεσολογγίτες Πρωθυπουργούς.

Εκτίθενται ακόμη αντικείμενα και χειρόγραφα του Λόρδου Βύρωνα, πλαισιωμένα με εικόνες από τα δύο του ταξίδια στην Ελλάδα και το πρόπλασμα από το μαρμάρινο άγαλμά του, που βρίσκεται στο Cambridge.

Πλατεία Μπότσαρη 1, Μεσολόγγι   Τηλέφωνο: +30 26310 22134

 

E. de Lunsac “Σκηνή από την Εξοδο”

Το γραφείο του Δημάρχου όπου δέχεται υψηλούς προσκεκλημένους της Ελλάδος και του Εξωτερικού

 

Επόμενη επίσκεψη στο

Χαρίλαος Τρικούπης: έκθεση ιστορικών κειμηλίων της οικογένειας Τρικούπη

Μόνιμη έκθεση στο «Μουσείο οικογένειας Τρικούπη» – Μεσολόγγι

Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης «Χαρίλαος Τρικούπης» στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, η Βουλή, στο πλαίσιο των ποικίλων πολιτιστικών της δραστηριοτήτων και εκφράζοντας σεβασμό στη γενέτειρα του σπουδαίου Μεσολογγίτη Χαρίλαου Τρικούπη, ανέλαβε την οργάνωση μόνιμης έκθεσης στο Μεσολόγγι, με αντίγραφα των τεκμηρίων που αναπαράχθηκαν πιστά με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους. Με τον τρόπο αυτό προβάλλεται σε μόνιμη βάση, στη γενέτειρά του, η προσωπικότητα του Χαρίλαου Τρικούπη και η συμβολή του στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.

Τον Απρίλιο του 2016 ολοκληρώθηκε η αναμόρφωση του υφιστάμενου «Μουσείου οικογένειας Τρικούπη» στο Μεσολόγγι που πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια της Βιβλιοθήκης της Βουλής σε συνεργασία με τον Δήμο Μεσολογγίου. Το Μουσείο στεγάζεται στο πατρογονικό σπίτι της οικογένειας, το οποίο δώρισε το 1992 στον Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου ο Κωνσταντίνος Τρικούπης (1926-2002), τελευταίος άρρην απόγονος της οικογένειας. Η επανέκθεση του Μουσείου έγινε με βάση τα σύγχρονα διεθνή μουσειολογικά πρότυπα και είχε στόχο να αναδείξει το Μουσείο σε πυρήνα πολιτισμού της πόλης, σημείο αναφοράς για την τοπική ιστορία και πόλο έλξης επισκεπτών.

Στον ισόγειο χώρο του Μουσείου παρουσιάζεται η ζωή του Χαριλάου Τρικούπη και αναπτύσσονται πτυχές του πολύπλευρου έργου του με ψηφιακά αντίγραφα εγγράφων, φωτογραφιών, χαρακτικών κ.ά., που προέρχονται κυρίως από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Στον πρώτο όροφο αναπλάθεται η εικόνα μιας χαρακτηριστικής αστικής μεσολογγίτικης οικίας του 19ου αιώνα και υπάρχουν αναφορές σε διάφορα πρόσωπα της οικογένειας που είχαν πολιτική, στρατιωτική και πνευματική δράση.

Οι προσωπογραφίες, τα έπιπλα, το αρχειακό υλικό και τα αντικείμενα που εκτίθενται προέρχονται από δωρεές της ευρύτερης οικογένειας Τρικούπη.

Τη διαχείριση του Μουσείου Τρικούπη έχει αναλάβει ο Δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου.

 

ΛΙΜΑΝΙ

Μετά το θαυμάσιο αυτό ιστορικό σπίτι μεταβήκαμε με το πούλμαν στο λιμάνι του Μεσολογγίου όπου ήπιαμε καφεδάκι στην παραλία.

 

 

Το μεσημέρι πήγαμε στο TOYRLIDA BEACH όπου γευματίσαμε. 

Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Το βράδυ όσοι ήθελαν επισκέφθηκαν το

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΙΕΞΟΔΟΣ

 

Στο μουσείο αυτό υπάρχουν κειμήλια από την Εξοδο του Μεσολογγίου καθώς και μία εκθεση φωτογραφίας που αφορούσε τις αλυκές.

Μετά κάναμε βόλτες στην πόλη και φαγητό.

Το Σάββατο οι πεζόδρομοι είναι γεμάτοι κυρίως από νεολαία και μάλιστα υπήρχε και μία εμφάνιση σε ένα μαγαζί του Πασχάλη και Γιοκαρίνη, οι οποίοι είχαν μεγάλο κοινό.

 

3Η ημέρα

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΑΤΟς ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Το Mουσείο Άλατος Μεσολογγίου βρίσκεται σε παραθαλάσσια τοποθεσία πολύ κοντά στον οικισμό της Τουρλίδας και απέχει περίπου 5,5 χλμ. από την πόλη του Μεσολογγίου.

Άποψη της Α΄ Αίθουσας του μουσείου

Άποψη του Μουσείου Άλατος Μεσολογγίου

Η κτιριακή του υποδομή βρίσκεται δίπλα στις παρακείμενες αλυκές Τουρλίδας. Στεγάζεται σε κτίριο που οικοδομήθηκε το 1946.Ο εκθεσιακός του χώρος απλώνεται σε έξι διαφορετικές θεματικές αίθουσες. Ανήκει στα λεγόμενα θεματικά μουσεία και πρόκειται για το μοναδικό μουσείο άλατος στην Ελλάδα.

Ιδρύθηκε το 2010 με πρωτοβουλία του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» με έδρα το Μεσολόγγι, δηλαδή από τον δικηγόρο Νίκο Κορδόση και τη σύζυγό του Δέσποινα Κανελλή – Κορδόση. Εγκαινιάστηκε ωστόσο το Σεπτέμβριο του 2020. Στο μουσείο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει «οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη, μέχρι τις μέρες μας, δηλαδή τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη θρησκεία».

Έχει χαρακτηριστεί ως «στολίδι του Μεσολογγίου».

Η λέξη «Αφρίνα» είναι η τοπική ονομασία για αυτό που είναι γνωστό ως Ανθός Άλατος ή Fleur-de-sel. Η αφρίνα παράγεται μόνο στις αλυκές Μεσολογγίου και ο λόγος για αυτό ειναι οι ιδανικές συνθήκες που επικρατούν. Η  θάλασσα είναι ρηχή και ζεστή, ώστε να δημιουργείται απο μόνο του το αλάτι, ενώ ο κυματισμός είναι ελάχιστος, πράγμα που βοηθά στην κρυστάλλωση. Οι άνεμοι είναι μέτριας έντασης, ικανοί να στεγνώσουν την θάλασσα και να παρασύρουν τον αφρό, ενώ ο πυθμένας είναι ίσιος, χωρίς κλίσεις.

Η αφρίνα γεννιέται στην επιφάνεια των αλοπηγίων όπου, καθώς η θάλασσα στεγνώνει,  δημιουργείται μια λεπτή κρούστα του πρώτου αλατιού. Σιγά σιγά, με την βοήθεια του ανέμου, η κρούστα αυτή θα παρασυρθεί και θα αποτεθεί σαν αφρός στις πλευρές των αλοπηγίων (εξού και η τοπική ονομασία “αφρίνα”). Στην συνέχεια, όταν αυτός ο αφρός στεγνώσει, συλλέγεται αποκλειστικά και μόνο με το χέρι από εξειδικευμένους εργάτες με ξύλινα εργαλεία· μια παμπάλαια τεχνική που ξέρουν αυτοί που την μαζεύουν. Η αφρίνα είναι η πρώτη συγκομιδή των αλυκών: μόλις τελειώσει το μάζεμα της, θα αρχίσει η συλλογή του αλατιού.

Ηποιοτική διαφορά της αφρίνας με το αλάτι είναι παρόμοια με αυτή του βασιλικού πολτού με το μέλι. Η αφρίνα είναι το καλύτερο παράγωγο των αλυκών. Η όψη της είναι ανάλαφρη, σαν τον αφρό απο τον οποίο γεννιέται. Δεν είναι τόσο έντονα αλμυρή όσο το αλάτι και γι αυτό οι τραγανοί της κρύσταλλοι θα είναι ιδανικοί για ωμά φαγητά, όπως πχ σαλάτες. Χρησιμοποιείται επίσης και σε φαγητά μετά το μαγείρεμα, ενώ οι γνωρίζοντες θα σας πούν οτι στην αφρίνα κρύβεται το μυστικό κάθε καλού ψήστη: λίγοι κόκκοι ελάχιστα πριν τελειώσει το ψήσιμο θα νοστιμήσουν χωρίς να στεγνώσουν οποιοδήποτε κρέας ή ψάρι. Τέλος, είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην ζαχαροπλαστική, καθώς η ήπια γεύση της είναι ιδανική για συνταγές γλυκών.

Συγκομιδή της αφρίνας
Η αφρίνα συλλέγεται αποκλειστικά με το χέρι απο εξειδικευμένους εργάτες

 

 

 

 

 

Αχελώος

Kremasta Lake bridge.jpg
Εκβολές Ιόνιο Πέλαγος

Ο Αχελώος, γνωστός κι ως Ασπροπόταμος, είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας. Πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου και συγκεκριμένα από το όρος Λάκμος (Περιστέρι), νότια νοτιοδυτικά του Μετσόβου και μετά από μια διαδρομή 220 χιλιομέτρων εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, έχοντας σχηματίσει με τις προσχώσεις του τα νησιά Εχινάδες. Κατά τη διαδρομή του διέρχεται από το νομό Τρικάλων, από τα όρια των νομών Καρδίτσας και Άρτας και στη συνέχεια από τα όρια των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας. Μετά το φράγμα των Κρεμαστών, διαχωρίζει με την πορεία του την Ακαρνανία από την Αιτωλία, διασχίζοντας διαδοχικά τις τεχνητές λίμνες των Κρεμαστών, του Καστρακίου και του Στράτου και αρδεύει την πεδιάδα του Αγρινίου. Στη ροή του προς το Ιόνιο δέχεται τα νερά των παραποτάμων του ΑγραφιώτηΤαυρωπού, Τρικεριώτη και Ινάχου. Σήμερα οι τρεις πρώτοι χύνονται στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών και ο τέταρτος στην τεχνητή λίμνη του Καστρακίου. Θεωρείται ο πλουσιότερος σε νερά γηγενής ποταμός της Ελλάδας.

Ο Αχελώος, με γεωγραφικά στοιχεία Ε 21 17 και Ν 37 38, εμπίπτει στην απόφαση της Ευρωπαϊκής επιτροπής 2006/613/ΕΚ και αποτελεί έναν από τους τόπους κοινοτικής σημασίας στη μεσογειακή γεωγραφική περιοχή.

Επισκεφθήκαμε την τοποθεσία  ΚΑΤΟΧΗ και ήπιαμε καφέ στην καφετέρια ΜΕΛΥΔΡΟΝ

 

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε βιοτεχνία επεξεργασίας ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟΥ. Ο ιδιοκτήτης μας εξήγησε ότι  ο αυγοτάραχο Μεσολογγίου είναι φυσικό προϊόν, χωρίς συντηρητικά, με υψηλή διατροφική αξία. Θεωρείται Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) με διεθνή αναγνώριση και αποτελείται από ταριχευμένα αυγά τα οποία βρίσκονται στις ωοθήκες του θηλυκού ψαριού κέφαλος, της μπάφας. Έχει ξεχωριστή και βελούδινη γεύση και φίνο άρωμα.

Μετά απο αυτή την ενδιαφέρουσα επίσκεψη το πούλμαν μας άφησε στο ΑΙΤΩΛΙΚΟ όπου περπατήσαμε στις όμορφες όχθες της Λιμνοθάλασσας.

 

Το Αιτωλικό, κωμόπολη, είναι δημοτική ενότητα του δήμου Μεσολογγίου, με πληθυσμό 7.345 κατοίκους, δέκα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μεσολογγίου. Η πόλη του Αιτωλικού είναι ανεπτυγμένη σ’ ένα μικρό νησάκι ριζωμένο στο νερό στο μέσον περίπου της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου. Συνδέεται ανατολικά και δυτικά με την ξηρά με δύο πέτρινα τοξοτά γεφύρια αρχικού μήκους περίπου 300 μέτρων το καθένα, επίσης στο Αιτολικο έχουν γεννηθεί πολύ συγγραφείς και καλλιτέχνες όπως ο Διονύσιος Λεμονής κ.α.

 

Γευματίσαμε στην Ψαροταβέρνα Μονόματος στο Αιτωλικό.

Πήραμε τον δρόμο της επιστροφής ικανοποιημένοι απο αυτό το όμοφφο τρήμερο, με συμπαραστάτη μας τον καιρό που ήταν θαυμάσιος. Είχαμε πολύ καλή ξενάγηση με πολλές πληροφορίες για την ιστορία του Μεσολογγίου και όλης της περιοχής της Λιμνοθάλασσας.

Ευχαριστούμε την Πρόεδρο Σοφία Προβελεγγίου που όπως πάντα διοργάνωσε και επιμελήθηκε την εκδρομή

Στο Διοκητικό Συμβούλιο και όλους τους φίλους και μέλη που συμμετείχαν στην όμορφη αυτή εκδρομή.

Οδοιπορικό Μαρία Μπονίκου

Φωτογραφίες Μαρία Μπονίκου

Επιμέλεια Ιστοσελίδας Μαρία Μπονίκου

Maria Bonikou

13 Οκτωβρίου, 2022

5 comments

5 Comments

  1. ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ says:

    Μαρία μου,έμεινα εκστατική με τις ωραίες σου φωτογραφίες καί την εκτενή εξιστόρηση. Για εμένα πού δεν ήρθα . Ήταν ένα φανταστικό ταξείδι.Ευχομαι πάντα τέτοια! Ευχαριστώ πολύ.

  2. ΖΩΗ ΖΩΙΤΟΠΟΥΛΟΥ says:

    Καλημέρα Μαρία μου, καλή εβδομάδα! Διαβάζω τα νέα της Περιηγητικής που μου στέλνεις, και βλέπω πόσο όμορφα περνάτε και κρίμα που δεν μπορώ να έρχομαι! Χαίρομαι που ο Σύλλογος κρατάει, πάντα πίστευα πόσο δυναμική είσαι και πόσα πολλά προσφέρεις…! Σου στέλνω την αγάπη μου!

  3. .προβελεγγιου says:

    Ωραιότατες οι φωτο από όλη την εκδρομή για να τις δούνε και αυτοί που δεν ήρθαν.Μπραβο.

  4. ΠΟΠΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ says:

    Πολύ ωραία δουλειά! Πάντα τέτοια!

  5. ΧΑΙΔΩ ΚΟΛΕΖΑ says:

    Μαρια σε ευχαριστω πολυ εξαιρετικη δουλεια..!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *