Πολιτιστικα

2023 ΟΜΙΛΙΑ Ε.ΚΑΤΟΥΦΑ

2023 ΟΜΙΛΙΑ Ε.ΚΑΤΟΥΦΑ

Την Πέμπτη 23.03.2023 πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη της Περιηγητικής ‘Ενωσης Χαλανδρίου

η ομιλία της Ευγενίας Κατούφα με θέμα ‘Η συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση’

 

 

Η Πρόεδρος Σοφία Προβελεγγίου καλωσόρισε την Ευγενία Κατούφα και μας παρουσίασε ένα σύντομο βιογραφικό της:

ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΤΟΥΦΑ

Επιστήμων Κοινωνικής Πολιτικής – Συνταξιούχος Δημοσιογράφος της ΕΡΑ – Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Χαλανδρίου απο το 2014

Πρόεδρος της Δημοτικής  Επιτροπής Ισότητας Χαλανδρίου – Συντονίστρια του Σώματος Εθελοντών Χαλανδρίου – Ερευνήτρια-επιμελήτρια της έκδοσης Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Εργάστηκε στην Διεύθυνση Ειδήσεων της ΕΡΑ και στην αυτοδιαχειριζόμενη ERTOPEN

Εχει τιμηθεί με τα Βραβεία:

Ιδρύματος ΜΠΟΤΣΗ για το ανθρωπιστικό ρεπορτάζ

και ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ για το ρεπορτάζ Ισότητας

 

Η Ευγενία Κατούφα αναφέρθηκε στη συμμετοχή – συμβολή των γυναικών στην επανάσταση του 1821 που ήταν σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή στα μέτωπα των μαχών στην πρώτη γραμμή, στη διπλωματία, στην οικονομική στήριξη, στην επιμελητεία, στην ιατρική στήριξη, στη συμμετοχή στη Φιλική Εταιρεία, αλλά και στα αθώα θύματα, που τόσα πολλά ήταν.

Οι γυναίκες, παρά τους αυστηρούς κοινωνικούς περιορισμούς της εποχής, άφησαν το δικό τους «αποτύπωμα» στην Επανάσταση του 1821.

Πάντως, οι περισσότερες βοήθησαν στην τροφοδοσία των στρατευμάτων, αλλά κυρίως στη διάσωση των παιδιών τους και τη στήριξη των σπιτιών τους κατά την απουσία των ανδρών.

Η Ευγενία Κατούφα μας παρουσίασε σε βάθος χρόνου τις μορφές που κυριάρχησαν όπως  την Λασκαρίνα Πινότση, γνωστή ως Μπουμπουλίνα, την Μαντώ Μαυρογένους, την καπετάνισσα Κωνσταντίνα Ζαχαριά, την Σπαρτιάτισσα Σταυριάννα Σάββαινα, την  Δόμνα Βισβίζη  τις γυναίκες της Χίου, τις γυναίκες της Φιλικής Εταιρίας,  τις γυναίκες στο ολοκαύτωμα του Μεσολογγίου κλπ.

 

 

Απεικόνιση της Ασημίνας Γκούρα από το έργο του Nicolas Louis Francois Gosse Η μάχη της Ακρόπολης (1827). Ελαιογραφία σε μουσαμά Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. Παράρτημα Ναυπλίου.

Κωνσταντίνα Ζαχαριά

 

 

Emile de Lansac Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης του Μεσολογγίου 

Scene de L’Exodos 1828

 

Συνολικά, όμως, η συνεισφορά των γυναικών στην ελληνική επανάσταση του 1821 δεν έχει αναδειχθεί σε όλο της το φάσμα μέσα από τη σύγχρονη ιστορία, παρότι τα δημοτικά τραγούδια, οι μαρτυρίες περιηγητών της εποχής και πολλά εικαστικά έργα αναδεικνύουν διαχρονικά το σημαντικότατο ρόλο τους σε όλη τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα.

 

 

Ευχαριστούμε την Ευγενία Κατούφα, την Πρόεδρο Σοφία Προβελεγγίου, το Διοικητικό Συμβούλιο και όσους παρευρέθηκαν σε αυτή την εξαιρετική πολιτιστική εκδήλωση.

 

Ιστορκοί Πίνακες απ;o το wickipedia

Φωτογραφίες και επιμέλεια Ιστοσελίδας Μαρία Μπονίκου

 

 

Maria Bonikou

24 Μαρτίου, 2023

No comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *