Πολιτιστικα

2024 ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

2024 ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Πέμπτη, 14.03.24 επισκεφτήκαμε το

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι μουσείο στην Αθήνα το οποίο ασχολείται με τη στέγαση αντικειμένων και προβολή των αρχαίων πολιτισμών των Κυκλάδων και της Κύπρου.

Εκθέματα

Το μέγαρο Σταθάτου, όπου στεγάζεται μία πτέρυγα του μουσείου.

Τα σημαντικότερα εκθέματά του είναι τέχνεργα του Κυκλαδίτικου πολιτισμού από την 3η χιλιετία π.Χ. Το μουσείο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1986, ώστε να στεγάσει τη συλλογή κυκλαδικής και αρχαίας ελληνικής τέχνης του Νικόλαου Γουλανδρή και της Ντόλλης Γουλανδρή, οι οποίοι άρχισαν να αποκτούν τα τέχνεργα με την άδεια των αρχών από τη δεκαετία του 1960. Η συλλογή αυτή συμπεριελάμβανε πολλά σπάνια αντικείμενα κυκλαδικής τέχνης. Μετά την ίδρυση του μουσείου, η συλλογή αυξάνει από δωρεές και αγορές τέχνεργων. Το 2002 ο Θάνος Ζιντίλης δώρησε την μεγάλη συλλογή του κυπριακών αρχαιοτήτων, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές. Σήμερα στο μουσείο εκθέτονται περίπου 350 σημαντικά έργα κυκλαδικής τέχνης.

 

Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.:
Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο

Η έκθεση τονίζει τη σημασία που είχε η μάχη της Χαιρώνειας κατά την αρχαιότητα στη μετάβαση από την κλασική στην ελληνιστική περίοδο, εποχή κατά την οποία ο ελληνικός πολιτισμός θα κυριαρχήσει για αιώνες και θα θέσει τις βάσεις αυτού που ονομάζουμε Δυτικός κόσμος. Πρόκειται για τη μάχη που έφερε αντιμέτωπους τον στρατό της Μακεδονίας του Φιλίππου Β΄ με αυτόν των συμμαχικών ελληνικών πόλεων της νότιας Ελλάδας- κυρίως τον Ιερό Λόχο της Θήβας και τον στρατό της Αθήνας-, βάζοντας για πρώτη φορά στο προσκήνιο της ιστορίας τον δεκαοκτάχρονο Αλέξανδρο που έμελλε να κατακτήσει τον κόσμο με την μεγάλη εκστρατεία του στην Ασία.

Εκτός από τους δύο κόσμους που συγκρούστηκαν, η έκθεση παρουσιάζει τις ταφικές πρακτικές των δύο στρατευμάτων, στο Πολυάνδριο των 254 Θηβαίων Ιερολοχιτών με το μνημείο του Λέοντα της Χαιρώνειας και στον Τύμβο των Μακεδόνων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αρχαιολογική ανάκτηση της μάχης, προβάλλοντας το έργο δύο πρωτοπόρων της ελληνικής αρχαιολογίας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, του Παναγιώτη Σταματάκη και του Γεωργίου Σωτηριάδη.

 

 

 

 

 

 

ANDY WARHAL ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 1981

 

ΑΡΓΥΡΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΞΥΛΙΝΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 330 Π.Χ.

 

ΕΔΩΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ Φ ΚΑΙ Ψ

 

 

ΜΑΡΜΑΡΙΜΗ ΚΕΦΑΛΗ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, 2ος αιώνας Μ.Χ.

 

 

Εδώ σε μία μεγάλη προθήκη απλώνεται ένα εκπληκτικό πραγματικά διόραμα της μάχης της Χαιρώνειας με χειροποίητες φιγούρες playmobil, ειδικής κατασκευής, από τους συλλέκτες Άγγελο Γιακουμάτο και Τάσο Παναζόπουλο που έγιναν για την έκθεση με την υποστήριξη της Playmobil Hellas.

H περιήγηση έκλεισε με φαγητό στο ρεστοράντ του μουσείου

Ευχαριστούμε την Πρόεδρο Σοφία Προβελεγγίου για την επιλογή και οργάνωση και το όλο το ΔΣ. Ευχαριστούμε επίσης όλους του συμμετέχοντες.

Φωτογραφίες Μαρία Μπονίκου

Ιστορικό υλικό από wikipedia

Περιγραφή περιήγησης Μαρία Μπονίκου

Επιμέλεια ιστοσελίδας Μαρία Μπονίκου

 

Maria Bonikou

14 Μαρτίου, 2024

No comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *