Εκδρομες

2019 ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ

2019 ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Την Κυριακή, 07.04.2019 πραγματοποιήθηκε η εκδρομή ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ.

Μετά τις βροχερές ημέρες η Κυριακή ξημέρωσε με έναν λαμπρό ήλιο που μας φώτιζε σε όλη την διάρκεια της εκδρομής.

Πολύ καλή ενημέρωση από την ξεναγό κυρία Καρανίκα. Ο υπαίθριος αρχαιολογικός χώρος υπέροχος: Μάρμαρα και λουλούδια,  αντιπροσωπευτικό της όμορφης ελληνικής γης! Το Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου εκπληκτικό,     με αξιόλογα εκθέματα,  με όμορφα μικρά, πήλινα κτερίσματα, με υπέροχα, καλοδιατηρημένα ψηφιδωτά, με ταφικά μνημεία και φυσικά οι  κούροι που ευτυχώς βρέθηκαν, αποκαταστάθηκαν και δεν φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό. Προσέξαμε τις μοναδικές λεπτομέρειες στο σώμα τους και ταξιδέψαμε σε αυτή την  ιστορική περίοδο της Ελλάδος.

Η εκδρομή τελείωσε με γεύμα σε παραλιακή ταβέρνα στον Ισθμό της Κορίνθου.

 


 

Η αρχαία Κόρινθος κατοικήθηκε από τα νεολιθικά χρόνια (5000-3000 π.Χ.). Η λατρεία του Μελικάρτου στον Ισθμό της Κορίνθου ίσως έχει σχέση με τη λατρεία του φοινικικού Μελκάρθ. Το όνομά του, που διασώθηκε αναπλασμένο στα ελληνικά μπορεί να υποδεικνύει την εγκατάσταση Φοινίκων στην Κόρινθο.  Σύμφωνα βέβαια με την ελληνική μυθολογία και σε αντίθεση με την προηγούμενη εκδοχή, ο Μελικέρτης ήταν γιος του Αθάμαντα, του βασιλιά του Ορχομενού της Βοιωτίας, και της Ινώς, της κόρης του Κάδμου. Όταν λόγω της μανίας του Αθάμαντα έπεσε με τη μητέρα του στη θάλασσα, για να σωθούν, πνίγηκαν και μεταμορφώθηκαν σε θαλάσσιες θεότητες: η Ινώ ονομάστηκε Λευκοθέα και ο Μελικέρτης Παλαίμονας. Το σώμα του Μελικέρτη-Παλαίμονα μεταφέρθηκε από ένα δελφίνι στον Ισθμό της Κορίνθου και ο βασιλιάς της πόλης, ο Σίσυφος, προς τιμήν του έκανε θυσίες και καθιέρωσε τα Ίσθμια, τους γνωστούς αγώνες της αρχαιότητας. Κατά την εποχή του χαλκού αναφέρεται σε πολυάριθμους αρχαίους μύθους, όπως στο μύθο του Σίσυφου, στο μύθο του Βελλερεφόντη, στο μύθο του Ιάσονα και της Μήδειας κ.α. Ο Όμηρος στον κατάλογο των Νεών αναφέρει την Κόρινθο να συμμετέχει στην Τρωική εκστρατεία κάτω από την ηγεσία του Αγαμέμνονα βασιλιά των Μυκηνών. Μετά την κάθοδο των Δωριέων εγκαταστάθηκαν στην Κόρινθο Δωριείς εκτοπίζοντας τους παλαιότερους πληθυσμούς, κυρίως ιωνικής καταγωγής ανατολικότερα. Με την εγκατάσταση των Δωριέων καθιερώθηκε και το πολίτευμα της αριστοκρατίας στην Κόρινθο, όπου κυβερνούσε πλέον μία αριστοκρατική τάξη Δωριέων, οι Βακχιάδες.

Φωτογραφίες Μαρία Μπονίκου

 

 

 

 

 

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου ( πληροφορίες από Wikipedia)

Στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου περιλαμβάνονται:

Ευρήματα προϊστορικών χρόνων από την ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου, τον λόφο Κοράκου, καθώς και τις Ζυγουριές (Προϊστορική Αίθουσα)

Ευρήματα γεωμετρικών- αρχαϊκών – κλασικών – ελληνιστικών χρόνων από την περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου (Κλασική Αίθουσα – υπό επανέκθεση έως τις αρχές του 2016)

Ευρήματα ρωμαϊκών – βυζαντινών χρόνων από την ρωμαϊκή και την μετέπειτα βυζαντινή πόλη, καθώς και από την εποχή Φραγκοκρατίας. Επιπλέον υπάρχει εμβόλιμη με τις κλαπείσες αρχαιότητες που επεστράφησαν στο Μουσείο το 2001 (Ρωμαϊκή Αίθουσα)

Ευρήματα από το Ιερό του Ασκληπιού και το παρακείμενο πρωτοχριστιανικό νεκροταφείο της πόλης (Αίθουσα Ασκληπιείου)

Συλλογή ρωμαϊκών γλυπτών, ελληνικών και λατινικών επιγραφών στο Αίθριο του Μουσείου, καθώς και τεκμήρια της παρουσίας της κοινότητας των Ιουδαίων στην ρωμαϊκή πόλη.

Από τις αρχές του 2016 θα προστεθεί στους επισκέψιμους χώρους

και η Ανατολική Αίθουσα όπου θα εκτεθούν ευρήματα από τις κορινθιακές κώμες και τα ιερά, καθώς και οι δίδυμοι Κούροι του νεκροταφείου της αρχαίας Τενέας.

Κούροι από το νεκροταφείο της Τενέας (πληροφορίες από το site του Αρχαιολογικού Μουσείου Κορίνθου)

Τους Κούρους τους είδαμε έτοιμους συναρμολογημένους, αλλά επειδή απαγορεύεται η φωτογράφιση των συγκεκριμένων αγαλμάτων σας τους παρουσιάζω από την επίσημη ιστοσελίδα του αρχαιολογικού μουσείου.

Είναι 2 πανέμορφοι νέοι, με την τελειότητα του ανθρωπίνου σώματος. Καταπληκτικοί!!


Χρονολόγηση: 530 – 520 π.Χ.
Εκθεσιακός Χώρος: Κόρινθος, μια ισχυρή πόλη-κράτος
Το 2010, δύο Κούροι κατασχέθηκαν σε χέρια αρχαιοκάπηλων στην Κλένια Κορινθίας. Οι αρχαιοκάπηλοι υπέδειξαν το σημείο όπου είχαν βρει τα αγάλματα και έτσι ξεκίνησε άμεσα ανασκαφή από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας. Η έρευνα έφερε στο φως κομμάτια που έλειπαν από τους Κούρους, αλλά και ένα εκτεταμένο νεκροταφείο. Τα αγάλματα κατασκευάστηκαν στο 530 – 520 π.Χ. Είναι από παριανό μάρμαρο. Ήταν στημένα το ένα δίπλα στο άλλο, σε περίοπτο σημείο του νεκροταφείου. Ένας μικρός τύμβος σκέπαζε δύο σαρκοφάγους από πωρόλιθο που είχαν τοποθετηθεί σε κοινό λάκκο. Μέσα στις σαρκοφάγους βρέθηκαν οστά ανδρών. Η ανάλυση των δοντιών τους έδειξε ότι οι δύο νέοι είχαν πεθάνει σε ηλικία περίπου 35 χρονών. Οι δίδυμοι Κούροι αποτελούν το μοναδικό αρχαϊκό επιτύμβιο «σύνταγμα αγαλμάτων» στον ελλαδικό χώρο.

Διάφορα Εκθέματα

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΕΙΤΕ ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ πρώτο ΒΕΛΑΚΙ  ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΤΩ ( ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)

 

 

Ο Ακροκόρινθος είναι απότομος βράχος (ορόπαγος) ύψους 575 μέτρων που δεσπόζει εγγύς της πεδιάδας της Κορίνθου. Στους βόρειους πρόποδές του ήταν χτισμένη η Αρχαία Κόρινθος. Λόγω της μορφολογίας του, χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία χρόνια ως σκοπιά που αναδείχθηκε σε κάστρο-φρούριο (Ακρόπολη), από το οποίο και εποπτευόταν κάθε τυχόν επιδρομή από την Στερεά Ελλάδα ή από τη θάλασσα. Στη γλώσσα των αγωνιστών του 1821 καλούταν Ακρόκορθος και η Κόρινθος Κόρθος

 

Φωτογραφίες ΛΕΥΚΟΘΕΑ ΘΑΝΟΥ

 

 

 

 

Φωτογραφές ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ

Φωτογραφίες και σχόλια ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΝΙΚΟΥ

Επιμέλεια ιστοσελίδας ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΝΙΚΟΥ

Επιπλέον φωτογραφίες ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ και ΛΕΥΚΟΘΕΑ ΘΑΝΟΥ

Οργάνωση εκδρομής ΣΟΦΗ ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΥ την οποία και ευχαριστούμε

Εγκυκλοπαιδικές πηγές αναφέρονται στα σχόλια.

 

.

Maria Bonikou

8 Απριλίου, 2019

6 comments

6 Comments

  1. ΣΠΥΡΟΣ ΚΩΗΣ says:

    Μπράβο Μαρία! Εξαιρετική ανασκόπηση!

  2. Λευκοθέα Θάνου says:

    Πολύ ωραία δαυλιά Μαρία, σε ευχαριστούμε! Και η εκδρομή επίσης πετυχημένη!

  3. ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ says:

    Μαρία μου μπράβο και πάλι μπράβο!!! Απαθανατησες τέλεια τις ελληνικές αρχαιότητες σφιχταγκαλιασμενες με την ελληνική φύση.Ευγε!

  4. Σοφία Προβελεγγιου says:

    Η παρουσίαση εξαιρετική κείμενο και φωτογραφίες καταπληκτικές μπραβο

  5. Μαριάνα Καναβαριώτου says:

    Η εκδρομή-περίπατος στην Αρχαία Κόρινθο ήταν μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση, με ενδιαφέρουσα, κατατοπιστική και ανάλαφρη ξενάγηση. Η ΄Ανοιξη μας χάρισε τα καλλίτερα χρώματά και μυρωδιές της. Συγχαρητήρια στην διοργανώστρια
    κα Προβελεγγίου και στην φωτογράφο κα Μπονίκου. (Στην τελευταία φωτογραφία φαίνομαι λίγο σαν διαδηλώτρια, δεν σας φαίνεται!)

  6. ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗ ΝΙΚΗ says:

    Εκτακτο!!! Τοσο το κειμενο, η φωτογραφιση και το video για τα αρχαιολογικα ευρηματα εξαιρετικης σπουδαιοτητας και για τον ελληνισμο και για την επιστημη. Συγχαρητηρια Μαρια προσφερες ενα πολυτιμο αλμπουμ στην Περιηγητικη και σε οσους επισκεπτονται την αναρτηση σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *