Λαχανοντολμαδες Λαδεροι

Λαχανοντολμαδες Λαδεροι

1 μέτριο λάχανο σαβοίας (savoy)

savoy

χυμό από 2 λεμόνια

150 ml  λάδι

Γεμιση όλα ψιλοκομμένα:

k-20160117_110347_Ολυμπίας

1 ξερό κρεμμύδι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

1/2 ματσάκι μαιντανο

1/2 ματσάκι άνιθο

τριμμένα στον μπλεντεράκι:

1 μεγάλο άσπρο μανιτάρι και

1 μεγάλο καρότο

1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα

2 κ.σ. κουκουνάρια πριν καβουρδισμένα

2 κ.σ. μαύρη σταφίδα

λίγο κιμινο λίγο πιπερι, ελάχιστο αλάτι

1 κ.γ. ζωμό λαχανικών σε κόκκους

Για τη σάλτσα:

Τον ζωμό απο το βρασμένο λάχανο, τον χυμό απο 2 λεμόνια, 2 κ.σ. κορνφλαουρ, 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος για μαγειρική με λιγα λιπαρα ή κρέμα σόγιας.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφου πλύνουμε το λάχανο κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι το χοντρό κοτσάνι. Αφαιρούμε  ένα ένα τα φύλλα προσεκτικά.

Σε μία κατσαρόλα σε νερό που βράζει βάζουμε λίγα λίγα τα φύλλα και τα “μπλανσάρουμε” για 2 λεπτά.

Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε κρύο νερό και ρίχνουμε τα φύλλα προσθέτοντας κρύο νερό. Ετσι τα φύλλα δεν θα χάσουν το ωραίο τους πράσινο χρώμα. Τα σουρώνουμε και κόβουμε ένα ένα τα μεσαία κοτσάνια.

Σε ενα τηγάνι ρίχνουμε  λάδι και σωτάρουμε  τα λαχανικά της γέμισης. Προσθέτουμε το ρύζι, τα κουκουνάρια και τις σταφίδες και ρίχνουμε  το κίμινο και τον ζωμό λαχανικών σε κόκκους. Προσθέτουμε  1 φλυτζάνι νερό και σιγοβράζουμε  μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αφήνουμε  να κρυώσει.

Κόβουμε  απο τα φύλλα τον μεσαίο σκληρό μίσχο. Τα μεγάλα φύλλα τα κόβουμε στη μέση ή ενώνουμε 2 μικρά.

Γεμίζουμε κάθε φύλλο με 1 κ.σ. γέμιση και τυλίγουμε σφιχτά. Τοποθετούμε  τους ντολμάδες σφιχτά τον ένα δίπλα στον άλλο άν γίνεται σε μια στρώση. Βάζουμε  απο πάνω 1 πιατο,  ρίχνουμε  1 ποτήρι ζεστό νερό και βράζουμε για  1 ώρα.

Αφού κρυώσει, κρατώντας το πιάτο σφιχτά ρίχνουμε   τον ζωμό σε ένα μπωλ χωρίς να κουνηθούνε οι ντολμάδες.

Στο ζωμό προσθέτουμε  τις 2 κ.σ. κορνφλαουρ τον χυμό από 2 λεμόνια και ανακατεύουμε  καλά να διαλυθεί το κορνφλαουρ. Προθετουμε  την κρέμα γάλακτος ή τη φυτική κρέμα. Επιστρέφουμε  τον ζωμό στην κατσαρόλα ξαναθερμαίνουμε  το φαγητό μέχρι η κρέμα να πήξει ελαφρά.

Αν  μείνει γέμιση και μικρά φυλαράκια από το λάχανο , μην τα βάλετε στο φαγητό, αλλά βάλτε τα  σε ένα μικρό κατσαρολάκι με λίγο νερό και βράστε τα για λίγο μέχρι να πήξει. Μετά μπορείτε να προσθέσετε ενα μέρος της σάλτσας με λεμόνι. Βάλτε  λίγο από τη γέμιση στο πιάτο σας.

k-20160117_152103_Λαχανά

k-20160117_152055_Λαχανά

k-20160117_200130_Ολυμπίας