Κεικ κολοκυθιου

Κεικ κολοκυθιου

Αλμυρό κέικ με κολοκυθάκια

Σε 2 παραλλαγές: Απλο ή και με επικάλυψη σουσαμι-παπαρούνα!

 

20161020_143546

Υλικά

  • 190 γρ κολοκυθάκια
  • 215 γρ αλεύρι
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαϊντανό
  • 2 κουταλάκια του γλυκού δεντρολίβανο
  • 2 αυγά
  • 3 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 70 γρ γιαούρτι
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • 1/2  κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 4 κ.σ. τριμμένο γλυκό μαλακό κεφαλοτύρι ή άλλο παρόμοιο τυρί
  • 1 κουταλιά βούτυρο

20161020_143607

20161020_143637

Διαδικασία

Ξεκινώντας την ετοιμασία για το αλμυρό κέικ με κολοκυθάκια, πλύντε τα κολοκυθάκια, αφαιρέστε τις άκρες και τρίψτε τα, στη χοντρή πλευρά του τρίφτη.

Βάλτε τα τριμμένα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι και πιέστε τα με τα χέρια σας  να στραγγίσουν τα υγρά τους.

Αλατίστε τα κολοκυθάκια και αφήστε τα για 15 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και το δεντρολίβανο.

Βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ, προσθέστε τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το μαϊντανό, το σκόρδο και το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και ανακατέψτε όλα τα υλικά, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι.

Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά, προσθέστε το γάλα, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο και χτυπήστε τα καλά με ένα σύρμα.

Ρίξτε στο μείγμα με τα αυγά τα τριμμένα κολοκυθάκια, αφού τα στύψετε πάλι καλά με τα χέρια σας.

Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανακατέψτε καλά.

Στο σημείο αυτό, προσθέστε στο μείγμα με το αλεύρι το μείγμα με τα κολοκυθάκια και ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα .

Βουτυρώστε μία φόρμε για κέικ, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, και ρίξτε μέσα το μείγμα.

Απλώνετε στη 2η παραλλαγή  από πάνω παπαρουνόσπορο και σουσάμι.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 ° C, για 45 λεπτά.

Αν το μείγμα στη μέση είναι ακόμα υγρό το ψηνετε ακομα για 15 λεπτά στους 170 βαθμούς.

Όταν ψηθεί, το αλμυρό κέικ με κολοκυθάκια θα έχει ροδίσει στην επιφάνεια και αν το τρυπήσετε με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο θα πρέπει να βγει στεγνή.

Βγάλτε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει, πριν το βγάλετε από τη φόρμα και το κόψετε σε φέτες.

Σερβίρετε το αλμυρό κέικ με κολοκυθάκια ζεστό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος!