Μουσικες βραδιες

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ 2019

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ 2019

Την Παρασκευή, 08.03.2019 περάσαμε μία ευχάριστη ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ στο Ρεστοράν ΕΡΑΤΩ.

Αλλά ας δούμε την προέλευση των λέξεων  Καρναβάλι και η Αποκριά:

Η λέξη «Καρναβάλι» θεωρείται ότι προέρχεται από τις λατινικές λέξεις “carne”= κρέας και “vale”= απέχω (ή κατ’ άλλους από τη λέξη “levare”= αίρω, σηκώνω). Η αντίστοιχη ελληνική λέξη είναι «Αποκριά» (απο+κρεω) που κι αυτή σημαίνει «αποχή από το κρέας» και δηλώνει τη χρονική περίοδο προετοιμασίας για τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, όπως ορίζει η παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτή η χρονική περίοδος, που ονομάζεται επίσης «περίοδος του Τριωδίου», έχει διάρκεια τρεις εβδομάδες και λήγει με την «Κυριακή της Αποκριάς» (από την επόμενη ημέρα, που είναι η «Καθαρά Δευτέρα», ξεκινάει η Μεγάλη Σαρακοστή.

Παράλληλα η σημερινή ημέρα  8 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναίκας:

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.  Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της διπλής γιορτής τα μέλη της Περιηγητικής Ένωσης Χαλανδρίου πέρασαν ένα όμορφο βράδυ γεμάτο κέφι και ζωντάνια.

 

 

 

 

Εγκυκλοπαιδικά σχόλια από το Wikipedia της Google.

Επιμέλεια κειμένων και φωτογράφηση Μπονίκου Μαρία

Οργάνωση γιορτής Μπονίκου Μαρία και Τζένη Ριζοθανάση, τις οποίες ευχαριστούμε.

Ευχαριστούμε επίσης όλα τα μέλη της Περιηγητικής που συμμετείχαν καθώς και τους φίλους τους που μας έκαναν την τμή να παρευρεθούν στην βραδιά αυτή.

Maria Bonikou

March 12th, 2019

2 comments

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *