Πολιτιστικα

ΘΠ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ….ΣΑΛΟΝΙΚΗ 2020

ΘΠ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ….ΣΑΛΟΝΙΚΗ 2020

Στις 02.01.2020 η Περιηγητική Ένωση Χαλανδρίου παρακολούθησε με πολύ μεγάλη συμμετοχή  την παράσταση

«ΚΙ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ…ΣΑΛΟΝΙΚΗ»
της Μιμής Ντενίση
Μια παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού η οποία αποτελεί την συνέχεια της παράστασης
«Σμύρνη μου αγαπημένη» στο «ΘΕΑΤΡΟΝ»  του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Το έργο της Μιμής Ντενίση «Κι από Σμύρνη…Σαλονίκη» είναι το πρώτο ελληνικό θεατρικό sequel. Αποτελεί συνέχεια του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη», Tο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, υλοποιεί μία μεγάλη παραγωγή με ζωντανή μουσική, πλούσια σκηνικά, κοστούμια εποχής και ρεαλιστικές βιντεοπροβολές, εκμεταλλευόμενο τις πολλαπλές δυνατότητες που δίνει η υπερσύγχρονη σκηνή της αίθουσας «Αντιγόνης» με τον μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα ψηφιακό οπτικοακουστικό εξοπλισμό.

Η Μιμή Ντενίση γράφει και σκηνοθετεί τη συνέχεια της ζωής των ηρώων μας που επέζησαν της Μικρασιατικής καταστροφής και προσπάθησαν να αρχίσουν από την αρχή στη νέα τους πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα σύνθετο έργο που φέρνει στην επιφάνεια άγνωστα στοιχεία για την εποχή του Μεσοπολέμου, η οποία υπήρξε μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της Ελλάδας.

Λίγα λόγια για το έργο
Η αρχόντισσα της Σμύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της καταφέρνουν να επιζήσουν της Μικρασιατικής καταστροφής και μετά από μεγάλες περιπέτειες καταλήγουν στη Μακεδονία. Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων. Μια πολυπολιτισμική πόλη με ντόπιους, πρόσφυγες, Πόντιους και Εβραίους που ζουν αρμονικά παρά τις διαφορές τους. Το έργο παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας και πολλών νέων χαρακτήρων την περίοδο από την ανταλλαγή των πληθυσμών μέχρι την αρχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανέλιξη των προσφύγων από την απόλυτη φτώχεια σε μια καινούρια αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθειά τους να γίνουν ένα με τ’ αδέλφια τους στην Ελλάδα, η άνοδος και η πτώση της ακμάζουσας Εβραϊκής κοινότητας, δίνονται ανάγλυφα μέσα από τους χαρακτήρες. Το έργο είναι μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες και με τη μουσική της εποχής από τα σεφαραδίτικα, μέχρι τα ρεμπέτικα και τον Αττίκ, να αναδεικνύουν τις αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες.

Το έργο γράφτηκε μετά από ενδελεχή έρευνα σε κείμενα ελληνικά και ξένα, Θεσσαλονικιών συγγραφέων και Εβραίων και θα ανέβει, όπως και η «Σμύρνη μου αγαπημένη», στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020.

 

Σχόλιο της κας ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ:“Το έργο της Μιμή Ντενίση “Απο Σμύρνη Σαλονίκη”,που είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε, ήταν ένα έργο σύνθετο που ανέδειξε στοιχεία άγνωστα Από την εποχή του μεσοπολέμου, η οποία υπήρξε απο τις πιο ταραγμένες εποχές της Ελλάδας. Έργο συγκινητικό και συνάμα τρυφερό, που άγγιξε τις καρδιές όλων μας. Ήταν μια παράσταση πλούσια σε σκηνικά , κουστούμια, βιντεοπροβολες, με μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα ψηφιακή, οπτικοακουστική απόδοση. Με ζωντανή μουσική καί χορό. Ακούστηκαν τραγούδια της εποχής, Απο σεφαραδιτικα μέχρι τα ρεμπέτικα και τον Αττίκ. Οι ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους!

 

Ευχαριστούμε την κυρία ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ για την θαυμασια οργάνωση αυτής της εκδήλωσης.

Επιμέλεια  και κείμενα Ιστοσελίδας ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΝΙΚΟΥ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟ ΠΕΔΙΟ

 

Maria Bonikou

January 2nd, 2020

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *