Εκδρομες

2019 ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΕΣΠΕΣ

2019 ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΕΣΠΕΣ

Παρασκευή, 1H ημέρα 07.06.2019,
Ξεκινήσαμε μια πολύ όμορφη παρέα για την Κατοριά. Ευχάριστη διαδρομή. Το μεσημέρι φαγητό στα Τρίκαλα.
Κατά τις 18.00 φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας ΚΑΣΤΟΡΙΑ.

Μας περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη: Το ξενοδοχείο είναι πάνω στην παραλία της λίμνης με καταπληκτική θέα. Δίπλα βρίσκεται ο Ναυτικός Ομιλος για φαγητό ή ποτό. Μπροστά στο ξενοδοχείο υπάρχει μία όμορφη βεράντα στολισμένη με λουλούδια, όπου κανείς μπορεί να πιεί το καφεδάκι του ή τον χυμό του απολαμβάνοντας την λίμνη. Το απόγευμα και βράδυ ήταν ελεύθερο.
Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπετε στιγμιότυπα στην βεράντα του ξενοδοχείου, όπου θαυμάσαμε το σούρουπο και την ομορφιά της λίμνης.

                                                                                     Τ ο ξενοδοχείο μας είναι το κτήριο που φαίνεται στην άκρη της φωτογραφίας. Η προκυμαία, ιδανική για περίπατο περίπου 3 χιλιομέτρων.


2η ημέρα 08.06.2019 ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΙΣΗ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Πριν ξεκινήσουμε μια πρωινή φωτογραφία της λίμνης

Α! τι πτηνό είναι αυτό?

Ας κάνω ένα ζουμ να το διακρίνω καλύτερα! Ω! Ένας πανέμορφος ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ που ψαρεύει κοντά στο ξενοδοχείο μας.
Φ α ν τ α σ τ ι κ ό!

Και άλλη Φωτογράφιση της λίμνης λίγο πριν φύγουμε για την περιήγηση. 2 φωτογραφίες αφιερωμένες!


Μετά ξεκινήσαμε για περιήγηση στην πόλη με το πούλμαν. Η ξεναγός μας μας περιέγραψε αναλυτικά πολλές λεπτομέρειες της ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων της Καστοριάς.
Η Καστοριά είναι πόλη της Μακεδονίας, έδρα του δήμου Καστοριάς και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς στην δυτική Μακεδονία. Ο πραγματικός πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 13.387 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Είναι χτισμένη πάνω σε χερσόνησο της λίμνης Ορεστιάδας, σε υψόμετρο 703 m από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο. Περιβάλλεται από τη λίμνη της και συνδέεται με την ξηρά μέσω μιας ευρύτερης λωρίδας γης από επιχωματώσεις, δίνοντας την εντύπωση νησιού.
Στην μακραίωνη ιστορία της, μιάμιση χιλιετία από κτίσεως, γνώρισε πολιορκίες και κατακτήσεις από Βουλγάρους, Νορμανδούς και Τούρκους, διατηρώντας όμως μέχρι σήμερα σημαντικό αριθμό βυζαντινών εκκλησιών, κειμηλίων και αρχοντικών ως τεκμήρια της κατά καιρούς ακμής της, λόγω της επιτυχημένης εμπορίας και διακίνησης των γουναρικών σε σημαντικά κέντρα της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η γουνοποιία και τα είδη παραγωγής της άνθισαν πολύ με αποτέλεσμα οι Καστοριανοί να εξαπλωθούν σε πολλές χώρες του κόσμου όπως Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία δημιουργώντας αξιόλογες παροικίες (Wikipedia)
Ανεβήκαμε με το πούλμαν σε ένα ύψωμα που μπορούσαμε να δούμε πανοραμικά και τις δύο μεριές της λίμνης. Το ξενοδοχείο μας βρίσκεται στον αριστερό κόλπο, εκεί που τελειώνει ο δρόμος και αρχίζει ο παραλήμνιος δρόμος και το δάσος.
Η Λίμνη Ορεστιάδα ή, ορθότερον λίμνη της Καστοριάς βρίσκεται στην βορειοδυτική Ελλάδα στο μέσο της οποίας “δίκην νησίδος” είναι χτισμένη η Καστοριά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 630 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει 28 τετ. χλμ., λεκάνη απορροής 253 τετ. χλμ. και είναι η ενδεκάτη σε μέγεθος λίμνη στην Ελλάδα. Το βάθος της κυμαίνεται από 1,4-12 μέτρα και η μέση θερμοκρασία είναι 22 βαθμοί Κελσίου. Η λίμνη έχει πολλές εισροές νερού από τα δυτικά και μια εκροή στον ποταμό Αλιάκμονα. Σε παλαιότερη εποχή η λίμνη περιέβαλλε εξ ολοκλήρου το βραχόβουνο που σχημάτιζε έτσι μια νησίδα. Το μήκος των ακτών της είναι περίπου 30 χιλιόμετρα και ο όγκος των νερών 100.000.000 κυβικά μέτρα. Χαρακτηριστικό της λίμνης είναι ότι παγώνει για περίπου δεκαπέντε μέρες το χρόνο. Παλιότερα δε, ο πάγος ήταν τόσο παχύς που από πάνω περνούσαν κάρα φορτωμένα. (Wikipedia)
Η λίμνη διαθέτει πλούσια ορνιθοπανίδα καθώς στην περιοχή συναντώνται περισσότερα από 200 είδη πουλιών. Επίσης είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ιχθυοπανίδα και θεωρείται η δεύτερη πλουσιότερη λίμνη σε αλιέυματα της Ελλάδας.[5]Η λίμνη αποτελεί ψαρότοπο με συνηθέστερα είδη το γριβάδι, τις τούρνες, τις πλατίκες, τους γουλιανούς, τα γλήνια, τις πέρκες, τις πεταλούδες, τους χρύσκους και τα τσιρόνια. (Wikipedia)

Δεν έχασα την ευκαιρία να βγάλω την παρακάτω φωτογραφία που δείχνει θαυμάσια την χερσόνησο που είναι χτισμένη η Καστοριά, αγκαλιασμένη από την λίμνη.

Φεύγοντας από αυτό το φανταστικό ύψωμα φτάσαμε στην Μονή Μαυριώτισσας.

ΜΟΝΗ ΜΑΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ Βυζαντινό Μνημείο
Χτισμένη το 1082 επί Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, αυτός ο Βυζαντινός θησαυρός βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το κέντρο της Καστοριάς, στο ανατολικό μέρος του βουνού της Καστοριάς, που αποτελεί χερσόνησο μέσα στην λίμνη Ορεστιάδα, σε μια τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια που τα κλαδιά τους αγγίζουν τα νερά.
Αρχικώς ονομάσθηκε Μεσονησιώτισσα ενώ Μαυριώτισσα ονομάστηκε από το απέναντι αυτής παραλίμνιου χωριό Μαύροβο, σημερινό Μαυροχώρι, κατά τον 17ο αιώνα που οι κάτοικοι του συντηρούσαν το μοναστήρι.
Αφορμή για το κτίσιμο της Μονής υπήρξε το γεγονός ότι στο σημείο αυτό αποβιβάσθηκαν το 1083 στρατεύματα του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, για να εκδιώξουν τους κατακτητές της Καστοριάς Νορμανδούς.
Η μονή Μαυριώτισσας διαδραμάτισε έναν πολύ κρίσιμο και σημαντικό ρόλο σαν πνευματικός χώρος και φάρος σε όλες τις φάσεις τις ιστορίας της Καστοριάς.

 

 

 

ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ

Ακολουθώντας τον δρόμο που οδηγεί στην Ι.Μ.της Παναγίας της Μαυριώτισσας και λίγα μέτρα πριν απ΄αυτήν βρίσκεται η είσοδος της σπηλιάς του Δράκου. Το σπήλαιο αν και σχετικά μικρό -μόλις 300 μέτρα είναι η διαδρομή που διανύει κάποιος στο εσωτερικό του-είναι από τα πιο εντυπωσιακά που έχω επισκεφθεί.

Έχει έναν εξαιρετικό και πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγματικό σχηματισμό, καθώς και επτά υπόγειες μικρές λίμνες.Τα συστήματα φωτισμού και εξαερισμού είναι σύγχρονα. Η μελέτη του φωτισμού είναι εξαιρετική και αναδεικνύει τα χρώματα του σπηλαίου που σε ορισμένα σημεία δημιουργούν έναν θαυμάσιο χρωματικό καμβά που μας θυμίζουν εικόνες σαν αυτές που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του τηλεσκοπίου Hubble από το υπερδιάστημα . (WIKIPEDIA)

Όπως είναι φυσικό, οι άνθρωποι μένοντας εκστασιασμένοι από τον δημιουργικό οίστρο της φύσης, έπλασαν διάφορες φανταστικές ιστορίες για το σπήλαιο. Όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις η παρουσία νερού οι λαμπυρισμοί των κρυστάλλων των σταλακτιτών και σταλαγμιτών, τα απόκοσμα σχέδια,ενδεχομένως και οι ήχοι που δημιουργούσαν τα ρεύματα αέρα, οδήγησαν την φαντασία των απλοϊκών ανθρώπων στο συμπέρασμα ότι το μέρος αυτό ήταν η κατοικία ενός μυθικού δράκου. Ίσως να ήταν και η παρουσία της προϊστορικής σπηλαίας άρκτου , που οστά της βρέθηκαν στην σπηλιά, που κέντρισε την φαντασία τους.Οι πιο ευφάνταστοι προχώρησαν ακόμα παραπέρα και συμπέραναν ότι ο δράκος ήταν φύλακας κάποιου μεταλλείου χρυσού. Την ιστορία θα την ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί.

Το σπήλαιο άνοιξε για το κοινό το 2009 και θεωρείται το πιο σύγχρονο της Βαλκανικής Χερσονήσου Πέρα από τα σύγχρονα συστήματα φωτισμού και εξαερισμού υπάρχει και ηλεκτρονικό σύστημα που παρακολουθεί τυχόν μετακινήσεις των βράχων ώστε να υπάρχει συνεχής και έγκαιρη ενημέρωση για τις τυχόν μεταβολές.

 

 

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΛΙΜΝΑΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ
Στη συνέχεια φθάσαμε στο Δισπηλιό 8 χλμ. πριν από την Καστοριά, όπου επισκεφτήκαμε τον Προιστορικό Λιμναίο Οικισμό!
Είναι ένα ταξίδι στην Νεολιθική εποχή, που μαρτυρά την ύπαρξη κατοίκων, το 5500 π.Χ.
Ο οικισμός ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 από τον καθηγητή Α.Κεραμόπουλο, όταν σε μια περίοδο ξηρασίας είχαν τραβηχτεί τα νερά και φάνηκαν χιλιάδες ξύλινοι πάσσαλοι, που αποτελούσαν τα θεμέλια των σπιτιών, μέσα στην λίμνη.
Μετά από 60 χρόνια, ξεκίνησαν ανασκαφές από τον καθηγητή αρχαιολογίας Γ.Χουρμουζιάδη. (wikipedia)

Όπως είδαμε,  τα υλικά κατασκευής των χειροποίητων καλυβών, πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες, έγιναν από κορμούς δέντρων, από κλαδιά, και την λάσπη από την λίμνη. Υπολογίζεται ότι έζησαν εδώ περί τα 3.000 άτομα.
Όπως μαρτυρούν τα εργαλεία που βρέθηκαν, είχαν ασχοληθεί με την αλιεία, το κυνήγι και την γεωργία.
Βρέθηκαν και τρεις φλογέρες, οι δύο από οστό προβάτου και μία από οστό πελεκάνου.
Επίσης βρέθηκε μία βάρκα από μονοκόμματο ξύλο.(Wikipedia)

 

 

 

 

Το μεσημέρι τελείωσε αυτή η θαυμάσια περιήγηση και γευματίσαμε σε τοπικη ταβερνα της Καστοριάς.

Το απόγευμα και το βράδυ ήταν ελεύθερα για βολτα, ποτό, φαγητό.

Φωτογραφία αργά το απόγευμα της λίμνης της Καστοριάς.


3η ημέρα Κυριακή, 09.06.2019

ΠΡΕΣΠΕΣ – ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ

Πριν ξεκινήσουμε 1 φωτογραφία της λίμνης της Καστοριάς από το μπαλκόνι του δωματίου μου.

Μετάβαση με το πούλμαν στις λίμνες Πρέσπες.  Η διαδρομή καταπληκτική μέσα στα δάση με πολλά ποταμάκια, εδώ είναι η περιοχή της Αρκούδας και πινακίδες προειδοποιούν για τα όμορφα αυτά ζώα.

Οι Πρέσπες αποτελούν διάσημη για το φυσικό της κάλλος τριεθνή ορεινή λιμναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Βρίσκονται σε υψόμετρο 857 μέτρων η Μικρή Πρέσπα και περίπου 852 μέτρα η Μεγάλη, με δεσπόζοντα σημεία τους την ύπαρξη των δύο λιμνών: την Μεγάλη Πρέσπα που χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και την Μικρή Πρέσπα η οποία ανήκει κυρίως στην Ελλάδα (τα 43,5 περίπου τ.χλμ.) ενώ το μικρότερο τμήμα της (λιγότερο από 4 τ.χλμ.), προς τα δυτικά, ανήκει στην Αλβανία. Λόγω της καθόδου της στάθμης του νερού στη Μικρή Πρέσπα, το μέρος που ανήκει στην Αλβανία, έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
Τις λίμνες περιβάλουν οι ορεινοί όγκοι του Βαρνούντα ανατολικώς και του Τρικλαρίου(Σφήκα) νοτίως, ενώ βορείως ο ορεινός όγκος του Ξεροβουνίου (σλ. Σούβα Γκόρα 1.857 μ.) και της Γκαλιτσίτσας (2.288 μ.), χωρίζει την Οχρίδα από την Μεγάλη Πρέσπα. Η Μεγάλη Πρέσπα, υπό τον μεγάλο ορεινό όγκο που την περιβάλλει, όπως και όλη η γύρω περιοχή, επικοινωνεί υπόγεια με την λίμνη της Οχρίδος, και κατά καιρούς την στάθμη των υδάτων τους μεταβάλλεται.

Εθνικός Δρυμός Πρεσπών

Η Πρέσπα και συγκεκριμένα μια έκτασή της συνολικής εκτάσεως 256,9 τ. χλμ. είχε ήδη ανακηρυχθεί ως ο «Εθνικός Δρυμός Πρεσπών» από το 1974.
Την επόμενη χρονιά, το 1975, ονομάστηκε επίσημα «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους», ενώ στις 21 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους, τέθηκε σε ισχύ στην Ελλάδα η ένταξη της Μικρής Πρέσπας στην Συνθήκη Ramsar ως υγροβιοτόπου διεθνούς ενδιαφέροντος.
Το 1991 δημιουργήθηκε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με τη βοήθεια της WWF που στήριξε τις προσπάθειες του τοπικού πληθυσμού να αναδείξουν και να προστατέψουν το φυσικό πλούτο της περιοχής τους.
Σημαντικό τμήμα του Εθνικού Δρυμού καθώς και του Όρους Βαρνούντα συγκαταλέγεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «NATURA 2000».
Το 2009 ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών αντικαταστάθηκε από μια ευρύτερη του 1974 προστατευόμενη περιοχή συνολικής εκτάσεως 327 τ.χλμ. με τον τίτλο «Εθνικό Πάρκο Πρεσπών». (Wikipedia)

1ος σταθμός ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ

Βασιλική Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών
Ο Άγιος Αχίλλειος ή Χαΐλλι είναι νησίδα η οποία βρίσκεται στη λίμνη της Μικρής Πρέσπας και απέxει 60 χλμ. από τη Φλώρινα και 65 χλμ. από την Καστοριά[1]. Το όνομά του έχει προκύψει από παραφθορά του ονόματος του Αγίου Αχιλλείου, επισκόπου της Λάρισας τον 4ο αιώνα[2]. Στο νησί υπήρχε ρωμαϊκός και βυζαντινός οικισμός, ο οποίος σύμφωνα με επιγραφές που ανακαλύφθηκαν ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Λύκη. Στο νησάκι υπάρχουν αρκετές βυζαντινές εκκλησίες, από τις οποίες σημαντικότερη είναι η τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, η οποία χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ., κτισμένη από τον τσάρο Σαμουήλ της Βουλγαρίας και στην οποία φυλάσσονταν τα λείψανα του αγίου Αχιλλείου, όταν τα μετέφεραν εκεί τα βουλγαρικά στρατεύματα από τη Λάρισα. Άλλες εκκλησίες στο νησί είναι η βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων (11ος αιώνας), ο ναός του Αγίου Δημητρίου (14ος αιώνας), η βασιλική του Αγίου Γεωργίου (15ος αιώνας) και η εκκλησία της Παναγίας Πορφύρας. Το νησί σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 21 κατοίκους. Είναι το δεύτερο κατοικημένο νησί σε λίμνη της Ελλάδος, μετά το νησί των Ιωαννίνων. (Wikipedia)

Η πρόσβαση γίνεται με μία πεζογέφυρα.

 

 

 

 

Η ξεναγός μας έκανε αναλυτική περιγραφή για το νησάκι που είναι πραγματικά ένας παράδεισος.

Στη συνέχεια ήπιαμε καφέ και φάγαμε τοπική πίτα στο μοναδικό καφέ που υπάρχει στο νησάκι.

Η θέα από την βεράντα του καφέ. Ονειρεμένη!

2ος σταθμός Πρέσπες

Φύγαμε από τον Αγιο Αχίλλειο και με το πούλμαν πήγαμε στο χωρίο Ψαράδες. Εκεί με μικρά καραβάκια κάναμε περίπατο για να δούμε τις σπηλιές που γινόταν Ασκητισμός.

Ο Ασκητισμός στην Πρέσπα.(Wikipedia)
Το αργότερο από τον ΙΓ΄ αιώνα, θα αναπτυχθεί στην περιοχή και ειδικά γύρω από τις απότομες όχθες και τις μικρές και βραχείες σπηλιές της Μεγάλης Πρέσπας, το φαινόμενο του μοναχισμού – ασκητισμού. Το δύσβατο της περιοχής, η ησυχία που εκπέμπει ο τόπος, η διάβρωση των βράχων κοντά στις λίμνες, συνέτειναν στην επιλογή του χώρου αυτού για μια έξαρση του ασκητισμού των σπηλαίων, κάτι που παρατηρείται σε διάφορα σημεία που σήμερα ανήκουν και στις τρεις χώρες που διαχειρίζονται την Μεγάλη Πρέσπα. Ανάλογα φαινόμενα απαντούν και σε σχετικές περιοχές της γειτονικής Αχρίδος. Εδώ το κομβικό σημείο θα ήταν η Μάχη της Πελαγονίας, αλλά και η διαδοχή από Σέρβους ηγεμόνες, κυρίους ή υποτελείς στους Τούρκους. Επίκεντρο αυτού του ιδιότυπου Μοναχισμού, αποτέλεσαν τα ασκηταριά, χτισμένα ή σκαμμένα στους διαβρωμένους απότομους βράχους. Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι παλαιότερες μαρτυρίες που έχουμε ανάγονται στον ΙΓ΄ αιώνα, ενώ υπάρχει αδιάλειπτη παρουσία τουλάχιστον έως τον ΙΘ΄ αιώνα. Αναλυτικότερα:

1) Ασκηταριό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

2) Ασκηταριό της Μικράς Αναλήψεως του Σωτήρος

3) Ασκηταριό της Υπεραγίας Θεοτόκου Ελεούσης.

4) Ασκηταριό της Θεοτόκου

5) Ασκηταριό των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Βρίσκεται στη νήσο Mali Grad της Μεγάλης Πρέσπας και ανήκει στην Αλβανία.

6) Ναός του Αποστόλου Πέτρου

 

 

Οι Πρέσπες ως Λίμνες και οικοσυστήματα (Wikipedia)

Λαγγόνες και σταχτοτσικνιάς στις Πρέσπες
Η Μικρή Πρέσπα χαρακτηρίζεται ως μεσοτροφική λίμνη, περιβάλλεται δε από σημαντικές εκτάσεις με καλαμιώνες και έχει μικρότερο βάθος από τη Μεγάλη. Υπάρχουν περίοδοι που παρατηρείται σε συνθήκες ακραίου ψύχους το πάγωμα της λίμνης. Έχει έκταση περίπου 47 τ.χλμ.
Η Μεγάλη Πρέσπα θεωρείται ολιγοτροφική λίμνη, το ανώτερο βάθος της ξεπερνάει τα 50 μέτρα, ενώ η έκτασή της αγγίζει τα 272 τ. χλμ., εκ των οποίων λιγότερα από 40 ανήκουν στην Ελληνική επικράτεια. Συχνό είναι το φαινόμενο του κυματισμού, ενώ σε γενικές γραμμές τα νερά της δεν παγώνουν.
Στις Πρέσπες απαντούν πάνω απο 40 είδη θηλαστικών, περί τα 260 είδη πτηνών, 11 αμφιβίων, 20 είδη ερπετών και 15 είδη ιχθύων, ενώ στην πλούσια χλωρίδα της περιλαμβάνονται περισσότερα από 1300 είδη φυτών και μια συστάδα υπεραιωνόβιων βουνοκυπάρισσων. Όσον αφορά στην πτηνοπανίδα σημαντικότερη θεωρείται η παρουσία των δύο ειδών πελεκάνου, (ροδοπελεκάνου και αργυροπελεκάνου), ιδιαίτερα του δευτέρου, που είναι σπάνιο είδος παγκοσμίως.

Δείτε το βίντεο με τις λίμνες ΠΡΕΣΠΕΣ

 

Το μεσημέρι γευματίσαμε σε τοπική ταβέρνα.

Στην επιστροφή θαυμάσαμε για μια ακόμα φορά τα δάση, τα ρυάκια, τα ποταμάκια, την γαλήνη.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ 

Τελευταία στάση Ο Άγιος Γερμανός είναι ορεινό χωριό. Βρίσκεται πάνω σχεδόν στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, πάνω από την λίμνη μεγάλη Πρέσπα και σε υψόμετρο 1.040 μέτρων. Ο Άγιος Γερμανός ανήκει στον δήμο Πρεσπών και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 231 κάτοικοι.
Ο Άγιος Γερμανός αποτελούσε το κεφαλοχώρι της περιοχής των Πρεσπών και γνώριζε μεγάλη ακμή κατά το παρελθόν. Μέχρι το 1913, μεγάλο μέρος του πληθυσμού του ήταν σλαβόφωνο. Η ονομασία του χωριού οφείλεται στον ομώνυμο ναό του 10ου αιώνα, και διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου, με τον παρεφθαρμένο τύπο “Γέρμαν”, ενώ το 1926 καθιερώθηκε η ονομασία Άγιος Γερμανός.. Η ύπαρξη του χωριού πιθανολογείται από τις αρχές του 10ου αιώνα, όποτε ανεγέρθηκε και ο ομώνυμος ναός. Σημαντικοί Μακεδονομάχοι του χωριού, ήταν ο Αλέξιος Αλεξούδης, ο Ιωάννης Δαμούλης, ο Νικόλαος , ο οπλαρχηγός Στέργιος Μίσιος, ο Κωνσταντίνος Νάιδος και η Ελένη Χατζοπούλου (1896 – 1976) αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση του Ελληνισμού της περιοχής απέναντι στους Βούλγαρους κομιτατζήδες και την Οθωμανική αυθαιρεσία.

Το Εσωτερικό του ναού Αγίου Γερμανού Πρεσπών μας το περιέγραψε η ξεναγός μας.

Σήμερα το χωριό αξιοποιείται τουριστικά εκμεταλλευόμενο την τουριστική κίνηση προς τον εθνικό δρυμό των Πρεσπών.

 

Αφού ήπιαμε καφεδάκι στο χωριό επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο

Στον απογευματινό περίπατο στη λίμνη της Καστοριάς πέτυχα και την πιο κάτω φωτογραφία. Ένα πανέμορφο πουλι, κυττάει στο δειλινό την λίμνη, λίγο πριν κουρνιάσει στο σκοτάδι. 

 

Ας κάνω απόλυτη ησυχία και ζουμ: Ενας ερωδιός. Καταπληκτική φωτογραφία!

Το βράδυ ελεύθερο για φαγητό και ποτό. Κατά μήκος της λίμνης υπάρχουν και κάποιες ταβέρνες ή καφέ που κανείς τα συνδυάζει και με έναν ωραίο περίπατο.

4η ημέρα, Δευτέρα, 10.06.2019

Ημέρα επιστροφής. Τελευταία φωτογραφία της λίμνης.

Αναχωρήσαμε, γεμάτοι με εικόνες, που πλούτισαν την ψυχή μας και τις γνώσεις μας.

Φωτογραφίες και σχόλια ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΝΙΚΟΥ

Εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες Wikipedia

Διοργάνωση εκδρομής ΣΟΦΗ ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΥ,  την οποία και ευχαριστούμε για την πάρα πολύ συντονισμένη εκδρομή, την επιλογή του ξενοδοχείου, την επιμέλεια στη ροή του προγράμματος και την υποστήριξή της σε όλα τα μέλη και φίλους που συμμετείχαν.

Ευχαριστούμε την φίλη του Συλλόγου Βάλια Παπ. για τις υπέροχες φωτογραφίες τις οποίες βλέπουμε παρακάτω:

 

Παρακαλώ τα σχόλιά σας να τα συμπληρώσετε πιο κάτω δίνοντας σχόλιο, ονοματεπώνυμο, email και πατάτε post it.

Ευχαριστώ

Maria Bonikou

17 Ιουνίου, 2019

8 comments

8 Comments

  1. Μαριάνα Καναβαριώτου says:

    Μαρία, συγχαρητήρια. Δεν χρειάζεται να πάει κανείς ο ίδιος εκδρομή στην Καστοριά ή στις Πρέσπες, αρκεί να δεί το ρεπορτάζ που παρέθεσες, γεμάτο υπέροχες φωτογραφίες και καταπληκτικές ιστορικές αναφορές, αλλά αφηγήσεις σου με τις εντυπώσεις σου γεμάτες από συναισθήματα.
    ΄Ηταν πραγματικά μια γεμάτη εκδρομή με πολύ καλή παρέα και πολλές απολαύσεις, που οι αναμνήσεις της θα μας γεμίζει το καλοκαίρι.Συγχαρητήρια και στην Πρόεερο και Αρχηγό της εκδρομής κα Σόφη Προβελεγγίου.
    Με την ελπίδα για μια νέα εκδρομή στο άμεσο μέλλον, πολλούς θερμούς χαιρετισμούς,
    Μαριάνα

  2. Ελένη says:

    Πολλά μπράβο σε όσους βοήθησαν και συνετέλεσαν στην επιτυχία της εκδρομής στην Καστοριά και Πρέσπες !!!!ητανεξαιρετικα επιτυχής Ευχαριστώ την πρόεδρο και τα μέλη για την σωστά οργανωμενηεκδρομη,όπως και την Μαρία Μπονικου για τις φωτογραφίες και πληροφορίες,που θα μας θυμίζουν αυτή την εκδρομή.

  3. EΛΕΝΗ ΚΑΝΑΒΑΡΙΩΤΟΥ says:

    ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη ενδιαφέρουσα και διεξοδική αναφορά
    “ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΕΣΠΕΣ” με τις ωραίες φωτογραφίες. Τί έργο της Μαρίας
    Βονίκου!

  4. ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ ΜΕΛΟΣ hpapadouli@gmail.com says:

    Τι να πω όλα εξαιρετικά.Απιθανες φωτογραφίες , τοπία μαγευτικά! Θα θελα να ξαναβρεθώ εκεί.Μπραβο Μαρία.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

  5. ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ says:

    Μαρια το χεις για Ξεναγος Παρουσιάστρια
    Το αγαπάς και φαίνεται
    Κριμα τα χρήματα για ξεναγήσεις

  6. ΑΙΜΙΛΙΑ ΛΥΧΡΟΥ says:

    Μπράβο Μαρια για τις καταπληκτικές φωτό και την εκδρομική ενημέρωση.
    Ειναι σαν να είμαστε εκει.
    Χίλια μπράβο

  7. ΖΩΗ ΖΩΙΤΟΠΟΥΛΟΥ zzoitop@gmail. says:

    Καλησπέρα Μαρία μου! Από τις φωτογραφίες καταλαβαίνω πόσο όμορφα περάσατε στην εκδρομή! Σου εύχομαι ένα χαρούμενο καλοκαίρι με υγεία και όμορφες στιγμές! Φιλιά! Την αγάπη μου!❤

  8. Σοφία Προβελεγγιου says:

    Εξαιρετική η περιγραφή με καταπληκτικές φωτογραφίες της εκδρομής
    Της οποίας η επιτυχία οφειλόταν στην απόλυτη συνεργασία όλων των
    Παρευρισκομένων μελών του Συμβουλίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *