Εκδρομες

2019 ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ – ΒΟΥΝΤΕΝΗ

2019 ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ – ΒΟΥΝΤΕΝΗ

Το Σάββατο, 23.11.2019 πραγματοποιήθηκε η εκδρομή στο Μουσείο της Πάτρας.

 

1ος σταθμός η ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ

Ο Κωστής Παλαμάς (Πάτρα, 13 Ιανουαρίου 1859 – Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 1943)  Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής γενιάς του 1880, πρωτοπόρος, μαζί με τον Νίκο Καμπά και τον Γεώργιο Δροσίνη, της αποκαλούμενης Νέας Αθηναϊκής (ή Παλαμικής) σχολής.

Το σπίτι, όπου λειτουργεί η Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά, είναι  από κτιριακής άποψης  «κατ’ εικόνα και ομοίωση» του αρχικού κτιρίου όπου είδε το πρώτο φως της ημέρας ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς.

Την ξενάγηση μας έκανε  ο αρχιτέκτονας Νίκος Μπακρώζης, από τους συνιδρυτές της ΣτέγηςΓραμμάτων Κωστή Παλαμά.

Φυσικά, αυτή η διαδικασία δεν ήταν καθόλου εύκολη, όπως καταλάβαμε από τη συζήτηση που είχαμε με τον κύριο Μπακρώζη, καθώς προσέχθηκε η κάθε λεπτομέρεια του χώρου. Και αυτό είναι εμφανές στον επισκέπτη ο οποίος μπαίνοντας στο χώρο έχει την αίσθηση ότι εισέρχεται σε ένα νεοκλασικό σπίτι με το ειδικό κύρος που αρμόζει στη «Στέγη Γραμμάτων».
Αυτή την αίσθηση προσδίδουν το μαρμάρινο πάτωμα στο ισόγειο, οι πόρτες εσωτερικές και εξωτερικές, τα παντζούρια, οι γύψινες λεπτομέρειες, όλα τοποθετημένα λειτουργικά με σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου.
Όλα αυτά «δεμένα» άρτια αισθητικά με τη σύγχρονη τεχνολογία καθώς ο χώρος διαθέτει κλιματισμό, έλεγχο υγρασίας, κάμερες, ηχεία, σύστημα πυρανίχνευσης, κτλ., ενώ είναι προσβάσιμος και λειτουργικός για άτομα ΑΜΕΑ.

 

 

Το πιάνο είναι μάρκας Pokorny και έχει κατασκευαστεί στα 1880 στη Βιέννη

 

Το μικρό σαλόνι στο οποίο δεσπόζει το τζάκι του 1840 με μάρμαρο Χίου

Με προζέκτορα  στον 1ο όροφο  είδαμε ταινία για  την ζωή και το έργο του σπουδαίου ποιητή.

Κατόπιν επιθυμίας του ιδιοκτήτη Αθανάσιου Στεφανόπουλου, η είσοδος στη Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά είναι δωρεάν σε όλους, δηλαδή τους επισκέπτες, τους μελετητές, αλλά και τους δημιουργούς που θέλουν να εκθέσουν τα έργα τους, τα οποία φυσικά θα έχουν αντικείμενο τη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά

 

2ος σταθμός το

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας είναι το μουσείο που επικεντρώνεται στην έκθεση διαφόρων αρχαιολογικών ευρημάτων, από τη Μυκηναϊκή μέχρι και την Ύστερη Ρωμαϊκή εποχή, που ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας.

 

 

 

 

 

Η πρώτη και μεγαλύτερη ενότητα, παρουσιάζει αντικείμενα από την καθημερινή ζωή, εργαλεία, είδη καλλωπισμού και κοσμήματα της Μυκηναϊκής, Γεωμετρικής, Αρχαϊκής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Ελλάδας, με τα αρχαιότερα εκθέματα να είναι του 17ου αιώνα π.Χ. Εκτός αυτών, η αίθουσα περιλαμβάνει μερικώς ανακατασκευασμένες ρωμαϊκές κατοικίες σε φυσικό μέγεθος, από τα αρχικά υλικά. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και ένα τμήμα της μεγαλύτερης συλλογής Ρωμαϊκών μωσαϊκών στην Ελλάδα, αποτελούμενο από 14 μωσαϊκά, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων εκτίθεται κάθετα, και καταλαμβάνει μια συνολική επιφάνεια 250 τετραγωνικών μέτρων. Τα περισσότερα μωσαϊκά ανακαλύφθηκαν σε ερείπια πολυτελών ρωμαϊκών κατοικιών σε διάφορα μέρη της πόλης της Πάτρας.

 

ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Στην αίθουσα του Δημοσίου Βίου παρουσιάζονται μέσα από κάνθαρους, αγάλματα, νομίσματα, αμφορείς, μουσικά όργανα και άλλα, συνήθειες και δραστηριότητες από την μυκηναϊκή περίοδο έως την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή. Παράλληλα, τα ψηφιδωτά αποκαλύπτουν μία πλούσια πόλη και μία κοινωνία ανοικτή. Υπάρχουν, ακόμη, ψηφιδωτά που συνηθίζονταν στα σπίτια και τα δημόσια κτίρια, αλλά και διακοσμητικά, τα οποία, μάλιστα, καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της αίθουσας. Ανάμεσα στα ψηφιδωτά είναι αυτά των αθλητικών αγώνων, το ψηφιδωτό του Νείλου, αλλά και το ψηφιδωτό του Κύκλωπα.

 

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ

 

 

 

ΜΑΡΜΑΡΙΝΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

 

 

 

ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ

Η ενότητα της νεκρόπολης είναι αφιερωμένη σε τάφους και αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Παρουσιάζει την ταφική αρχιτεκτονική και την εξέλιξή της από τη προϊστορική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή, όχι μόνο μέσω των αντικειμένων που βρέθηκαν αλλά και μέσω της ολικής ανακατασκευής διαφόρων ειδών τάφων. Η αίθουσα περιλαμβάνει τρεις ανακατασκευασμένους τάφους, δύο Μυκηναϊκούς και ένα Ρωμαϊκό, σε φυσικό μέγεθος, μαζί με τους σκελετούς και τα κτερίσματα τους που ήρθαν στο φως. Στον ίδιο χώρο, ο επισκέπτης μπορεί να βρει πληροφορίες για τις δοξασίες, τα έθιμα ταφής και την καύση των νεκρών στην Αρχαία Ελλάδα.

Στολισμένη κεφαλή μικρού κοριτσιού, 300-400 π.Χ.

Στολισμένη κεφαλή μικρού κοριτσιού, 300-400 π.Χ.

 

 

 

3ος  σταθμός ο

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΒΟΥΝΤΕΝΗΣ

Επισκεφθήκαμε το μυκηναϊκό νεκροταφείο της Βούντενης. Ένας αρχαιολογικός θησαυρός λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Πάτρας! Πολλά από τα ευρήματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Εξαιρετική η τοποθεσία του Μυκηναϊκού Πάρκου, με θέα τον Πατραϊκό κόλπο. Η ιστορία ζωντάνεψε με την πολύ καλή ξενάγηση που είχαμε. Στον χώρο υπάρχουν πάνω από 70 μυκηναϊκοί τάφοι, μα μόνο 3 ή 4 είναι προσβάσιμοι στο κοινό!

Ο μυκηναϊκός οικισμός της Βούντενης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις της λεγόμενης περιφέρειας του Μυκηναϊκού κόσμου. Όπως αποδείχτηκε από τις ανασκαφικές έρευνες που έγιναν τόσο στον οικισμό όσο και στο νεκροταφείο, η ζωή του οικισμού διήρκεσε σχεδόν πεντακόσια χρόνια (1500-1000 π.Χ.). Η Βούντενη και ειδικότερα το πλάτωμα Μπόρτζι είχε όλες τις προϋποθέσεις που ήταν αναγκαίες όχι μόνο για την ίδρυση, αλλά και για την επιβίωση – για μεγάλο χρονικό διάστημα – μιας μυκηναϊκής εγκατάστασης.

 

4ος σταθμός

σε Ψαροταβέρνα στην ΠΑΡΑΛΙΑ  της ΠΑΤΡΑΣ.

Ικανοποιημένοι από την θαυμάσια περιήγηση και ξενάγηση και αρκετά

πεινασμένοι απολαύσαμε το πολύ καλό φαγητό.

 

 

Σας αποχαιρετώ με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα που αποθανάτισα λίγο πριν φύγουμε.

 

Την επιλογή,  οργάνωση και υλοποίηση της εκδρομής έκανε  με επιτυχία

η Πρόεδρος Σόφη Προβελεγγίου την οποία και ευχαριστούμε.

Εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες από το Wikipedia της Google

Κείμενα και φωτογραφίες Μαρία Μπονίκου

 

Γράψτε το σχόλιό σας στον παρακάτω προβλεπόμενο χώρο.

 

 

 

 

Maria Bonikou

30 Νοεμβρίου, 2019

2 comments

2 Comments

  1. ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΖΑΝΟΣ says:

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΙΑΣ ΑΞΙΟΜΝΗΜΟΝΕΥΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗΣ. ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ κ.ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ κ. ΜΠΟΝΙΚΟΥ

  2. Πολύ καλή εκδρομή …. Μπράβο στην Σόφη γιά την οργάνωση και την Μαρία για τις φωτογραφίες….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *